Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Nyomozás Budapesten
Fejezetek Budapest múltjából és jelenéből
2010.04.09. péntek
vár

A projekt tevékenységsora egy olyan nyomozás keretébe ágyazva kívánja elősegíteni a gyerekek helytörténeti és kulturális ismereteinek bővítését, valamint szövegértési, gondolkodási és együttműködési képességeinek, illetve kreativitásuk fejlesztését, amelynek során kisebb csoportokban, a főváros utcáit-tereit-épületeit járva kell érdekes dolgokat felfedezniük, és különféle rejtvényeket megoldaniuk.
Foglalkozási terv 9-14 éves tanulók számára.

A nyomozás helyszíne a főváros bármely kerülete, kisebb negyede, parkja vagy épületegyüttese lehet – attól függően, hogy mi esik közel az iskolához, vagy a pedagógus mire szeretné ráirányítani a tanulók figyelmét.

IDŐIGÉNY

A nyomozásra szánt idő – a lehetőségektől függően – néhány órától egy egész napig terjedhet. Ha hosszabb idő áll rendelkezésre, a tevékenységsornak többféle alkotó munka, illetve különböző létesítmények meglátogatása is a részét képezheti.

ÉLETKOR ÉS CSOPORTNAGYSÁG

Ez a fajta nyomozás a 9-14 éves korú gyerekek számára lehet igazán érdekes. Különösen jól beilleszthető azonban az 5-6. évfolyam nem szakrendszerű oktatásának kereti közé.

A konkrét feladatok megtervezésekor természetesen figyelembe kell venni, hogy pontosan milyen életkorú és összetételű csoportok vesznek majd részt benne. Abban az esetben pedig, ha kisebb gyerekek mozognak önállóan a városban, felnőtt kísérő bevonásával mindenképp gondoskodni kell a biztonságukról. Nagyobb gyerekek esetében – jól körülhatárolt térben –, talán elegendő, ha a csoportok pontos írásbeli útmutatást és térképet kapnak a tájékozódáshoz.

A nyomozó csapatok javasolt létszáma 4-8 fő. Ennél többen ugyanis nem tudnak jól együtt gondolkodni. Minél nagyobb létszámú azonban a csoport, annál fontosabb, hogy az indulástól kezdve mindenkinek legyen valamilyen önálló, saját feladata is.

SEGÉDLETEK

A nyomozás megkezdése előtt minden csoport számára elő kell készíteni egy-egy olyan füzetet, amelyben pontosan rögzítve van az útvonal, amit be kell majd járniuk, és amelyben megtalálhatók a menet közben – lépésről lépésre – megoldandó rejtvények. 

Ugyancsak gondoskodni kell egy-egy térképvázlatról, amely a bejárandó területen való tájékozódást segíti. Ez a vázlat rákerülhet a nyomozó-füzet hátoldalára, de külön lapon is megkaphatják a gyerekek.

Azt, hogy ezen kívül még mi mindent kell majd magukkal vinniük, igazán csak helyben lehet jól eldönteni. Fontos, hogy legyen náluk megfelelő írószer, de felszerelkezhetnek rajzeszközökkel és fényképezőgéppel is.

[Forrás: Alela Kulturális Egyesület]

 

A foglalkozáshoz tartozó, felhasználható segédletek:

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu