Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Technológiai mérföldkőhöz érkezett Magyarország
2014.03.28. péntek
merfoldko

Magyarország történetének legnagyobb szuperszámítógép-fejlesztése valósul meg idén. A 2 milliárd forintos beruházás eredményeként a nemzeti szuperszámítástechnikai infrastruktúra kapacitása az év végére megnégyszereződik. A projektnek köszönhetően jelentős mértékben növekszik a hazai kutatás-fejlesztési potenciál is.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) által koordinált „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” című projekt keretében 2 milliárd forintos uniós forrásból korszerűsítik a Budapesten és a Debrecenben található két szuperszámítógépet. Utóbbi fejlesztése már tavaly decemberben elindult, míg a fővárosi beruházás az elkövetkező napokban kezdődhet meg.

A budapesti indító eseményen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, hogy szinte minden szakterületen olyan számítástechnikai igények jelentek meg, amire fizikusként még 10-20 évvel ezelőtt sem gondolt volna. E rendszerek rendelkezésre állása nélkülözhetetlen a kutatási intézmények versenyképességéhez.

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár kifejtette: részben a világviszonylatban is kiemelkedő hazai infokommunikációs infrastruktúra miatt döntött úgy az elmúlt években több nemzetközi vállalat, hogy Magyarországra telepíti gyártó- és fejlesztőkapacitásait. A magyar kutatók világszínvonalú tudása csak a megfelelő és folyton fejlődő technikai környezet biztosításával kamatoztatható, „korszerű szuperszámítástechnikai háttér nélkül nem létezhet hazai kutatás-fejlesztés és innováció”.

Stefán Péter, a projekt vezetője a részleteket ismertetve elmondta, hogy a nemzeti szuperszámítástechnikai összteljesítmény az év végére megnégyszereződik, a számítási kapacitás a jelenlegi 53-ról 230 Tflop/s-ra, míg a 2 Pbyte-os adattárolási kapacitás 7 Pbyte-ra emelkedik. Hozzátette, hogy minden hazai egyetemi, akadémiai és intézeti kutató továbbra is ingyen használhatja a szuperszámítástechnika-infrastruktúrát.

A fejlesztés eredményeként létrejövő új rendszer teljesítménye emberi erőforráshoz hasonlítva azzal ér fel, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre.

A szuperszámítógép-használat mára a legtöbb kutató számára nélkülözhetetlen eszközzé vált, mert a tudományos feladatok közel 90 százalékát az ilyen kapacitású rendszereken futtatott szimulációk segítségével tudják megoldani. Például ma már egy adott vírust vizsgáló kutatóorvos szuperszámítógépen keresztül állít össze ellenanyagokat, teszteli hatékonyságukat. A válaszreakciók sokkal gyorsabban megérkeznek, mint egy laboratóriumi vizsgálat esetében, ezzel jelentős időt és költséget lehet megtakarítani.


Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu