Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A FOK rövid története
2008.08.31. vasárnap

A FOK - kialakulásától napjainkig

Rövid történeti áttekintés

1990-ben a brit Képzési és Munkaügyi Minisztérium (Department of Education and Employment) jogelõdje a Munkaügyi Minisztérium (Department of Employment) és a Munkaügyi Minisztérium (MÜM) jogelõdje az Állami Bér és Munkaügyi Hivatal (ÁBMH) megállapodást írtak alá, amelyben kifejezték együttmûködési szándékukat, továbbá javaslatot tettek a nyílt és kötetlen tanulási (KT) módszerek és a technológiára alapozott képzés magyarországi bevezetésére és alkalmazására. Az angol fél felajánlotta a Know How Fund anyagi támogatását.

A tervezett projekt kapcsán 1991-ben Magyarországról egy háromfõs szakértõi csoport tanulmányutat tett Nagy-Britanniában, ahol módjukban állt több médiaközpontot meglátogatni és mûködésüket tanulmányozni.

A tanulmányútról hazatérve a Munkaügyi Minisztérium megbízta az egyik résztvevõt, Kabdebó Györgyöt a Know How Fundhoz benyújtandó pályázat elkészítésével. 1991 végén az angol fél értesítést küldött, hogy a benyújtott pályázatot elfogadták, és az abban kitûzött célok megvalósítására jelentõs anyagi támogatást adtak.

A pályázat elnyerése után a MÜM megkereste a Fõvárosi Önkormányzatot és javaslatot tett egy médiaközpont létrehozására, felajánlva a pályázaton elnyert támogatás erre a célra való felhasználását, valamint az akkor induló Világbanki Projekt Ifjúsági Szakképzési Komponensének további jelentõs támogatását.

A Médiaközpont létrehozása kapcsán folytatott tárgyalások eredményeként a Fõvárosi Önkormányzat rendkívüli közgyûlése 1992. július 16-án (ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással) megszavazta a Fõvárosi Oktatástechnológiai Központ (FOK) megalakítását.

1992 szeptemberében elkezdõdött a Fõvárosi Önkormányzat által biztosított bérlemény (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 14., korábban itt mûködött a Fõvárosi Pedagógiai Intézet Oktatástechnikai Csoportja) tatarozása. A munkálatok 1993 áprilisáig tartottak, ezt követõen a FOK beköltözhetett a megújított telephelyre.

A hivatalos megnyitóra az angol és a magyar munkaügyi miniszter úr, a budapesti angol nagykövet úr és a fõpolgármester úr jelenlétében 1993. június 4-én került sor.

Egy több éven keresztül megoldatlan problémára, a már az alapításkor tervezett Bemutatóterem és Médiatár elhelyezésére csak a későbbi idõben sikerült megoldást találni. Az Oktatási Bizottság kezdeményező javaslatára, a meglehetõsen hosszadalmas forrásbiztosítási, tervezési, engedélyeztetési, építési és beüzemelési idõszak után, 1998 májusában került sor az új részleg, az ún. FOrrásKözpont megnyitására.

Ezt követen sok éven át (napjainkig) számos tanagyag, oktatóanyag, oktató és ismeretterjesztő film készült a forrásközpontban dolgozó munkatársaink közreműködésével..

A FOK - 2000-ben történt - Közhasznú Társasággá alakulásával egyidejűleg, új igényrendszer jelent meg a magyar közoktatásban, megjelentek a mai oktatásinformatika gyökerei, elindult a KIR_STAT, és a Fővárosi Önkormányzatnál is kiszélesedtek a fenntartott oktatási intézmények adminisztrációs tevékenységére kiható elvárások. Erre a FOK, az akkor már több éves oktatásinformációs koncepciójának felülvizsgálatával és átdolgozásával válaszolt, ás ajánlásokat fogalmazott meg...

A Fővárosi Önkormányzat elvárásaihoz igazodóan elkészült a FŐKIR (Fővárosi Közoktatási Információs Rendszer), amely révén a FOK tevékenysége erősen kiszélesedett az oktatásinformatikai megoldások szállítása irányába, így a szomszédos ingatlan fejlesztésével kialakítottuk a Digitális Könyvtári részlegünket, amely a mai napig központjául szolgál az oktatásinformatikai fejlesztéseknek, rendszerfelügyeletnek. A 2006-os állami akkreditáció tovább erősítette ezt a folyamatot, ilyen irányú tevékenységet immár nem csak a Fővárosi Önkormányzati fenntartású intézmények irányába, henem szerte a városban és az országban is végzünk.

A gazdasági törvény előírásai szerint a Fővárosi Közgyűlés ez év nyarán a FOK nonprofit korlátolt felelősségű társaságként való továbbműködtetése mellett döntött, e változás cégbejegyzése megtörtént.

Ennek megfelelően a FOK hivatalos neve: FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a rövid neve pedig: FOK Nonprofit Kft.

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu