Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
TAN_TÁR
2008.08.22. péntek

  Pedagógus állás- és helyettesítéskezelő rendszer

A TAN_TÁR kialakulása

A Fővárosi Közoktatásfejlesztési Közalapítvány "Fővárosi Pedagógus Helyettesítési Rendszer Kidolgozása és működtetése" címmel 1999-ben írt ki pályázatot, melyet akkor a Fővárosi Oktatástechnológiai Központ nyert el. E pályázatnak elsődlegesen az volt a célja, hogy

 • létrejöjjön egy adatbázis, amely lehetőség szerint naprakészen tárolja azon pedagógusok adatait, akik állást keresnek, vagy hajlandók bizonyos feltételekkel helyettesítést vállalni, továbbá
 • ezen adatokat - megkeresésre - a működtető szervezet, ezesetben a FOK, valamennyi fővárosi oktatási intézmény számára hozzáférhetővé tegye.

Magától értetődő, hogy egy ilyen adatbázisban az információk nagyon gyorsan elavulnak, ezért a pedagógusok és az iskolák közötti kapcsolatot folyamatosan fenn kell tartani, az adatokat rendszeresen frissíteni kell. A pályázati kiírásnak megfelelően a FOK az alábbiak szerint vállalta a rendszer kialakítását:

 • létrehoz egy olyan (saját infrastruktúrájára alapozott) számítógépes adatbázist, amelyik képes kezelni azon fővárosi óvónők, tanítók és tanárok adatait, akik állást keresnek, vagy helyettesítésre vállalkoznak
 • biztosítja, hogy a gyűjtött és tárolt adatokat az Adatvédelmi Törvény előírásainak betartásával kezeli, 
 • a fent említett adatokat az érintettek igényei és bejelentései szerint folyamatosan karbantartja,
 • a rendszert alkalmassá teszi arra, hogy adatai a felmerült igénynek és az adatvédelmi szabályoknak megfelelően hozzáférhetők legyenek valamennyi (fenntartótól független) fővárosi oktatási intézmény részére, mind klasszikus (személyesen, telefonon, faxon, levélben), mind hálózati (elektronikus levelezés)  kommunikációs módszerekkel, a fent adatokból készült statisztikai adatokat hozzáférhetővé teszi valamennyi iskolafenntartó részére, kérésre egyéni statisztikai összeállítások is készül(het)nek.
   

Az álláskereső, vagy helyettesítésre vállalkozó pedagógus részéről az adatszolgáltatás önkéntes.
A FOK e szolgáltatást az érintettek számára igyenesen nyújtja, semmilyen ellenszolgáltatásra nem tart igény, sem a pedagógusok, sem az őket alkalmazni kívánó intézmények részéről.

A TAN_TÁR működtetésének finanszírozását a pályázati ciklus lezártát követően a Fővárosi Önkormányzat vállalta át, 2002-től ezt a tevékenységet a FOK közszolgáltatásként végzi.

 

A TAN_TÁR fejlődése, jelene

A rendszer több éves működése során, sok ezer pedagógus és intézményi  munkatárs kérése, igénye és javaslata csiszolta az adatbázist és a szolgáltatást azzá, amely ma a pedagógusok és intézmények rendelkezésére áll. A rendszert folyamatosan fejlesztettük az idők folyamán változó közoktatási szabályokhoz, a pedagógus- és intézményi elvárásokhoz igazodóan.

A fővároson kívül egyre többen "fedezték fel" és vették igénybe a szolgáltatást az agglomerációból, sok kérés, jelzés érkezik Pest megye különböző településeiről, és más megyékből is - a fővárosi iskolákban keresve pedagógus állást.

A kereslet és kínálat a munkakörök jellegében is kiszélesedett, ma már nem csak pedagógus, hanem a pedagógiai munkát segítő és egyéb (technikai) munkakörökre vonatkozó ajánlatok és megkeresések is szerepelnek a rendszerben.

 

Információk - pedagógusok számára

A TAN_TÁR adatbázisba jelentkezők (például óvodapedagógusok, tanárok - állásban lévők, nyugdíjasok, munkanélküliek) egy ADATLAP kitöltésével és a FOK-ba való eljuttatásával nyilváníthatják ki szándékukat a rendszerben való részvételről.
A kitöltött adatlapot

 • személyesen (1088 Budapest, Puskin utca 24.),
 • faxon (266-4693), vagy
 • Word-fájlként csatolva, e-mailben (tantar_kukac_fok.hu)

lehet eljuttatni hozzánk. A beérkezett adatlapokat feldolgozzuk és a jelentkezőt minden esetben értesítjük.
Fontos, hogy ehhez Ön is olyan elérhetőség(ek)et adjon meg, ahol értesíthetjük a kérés regisztrálásáról, majd a későbbiekben az álláslehetőségekről.

Értelemszerűen értesítést kérünk a megadott, regisztrált elérhetőség(ek) megváltozásáról is, hogy a kapcsolatot folyamatosan tarthassuk Önnel.

Adatait az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően, bizalmasan kezeljük és természetesen írásbeli hozzájárulását kérjük, hogy az Ön által önkéntesen közölt adatokat - kizárólag álláskeresési célból - kiadjuk az érdeklődő oktatási intézményeknek.

A TAN_TÁR adatbázisba való jelentkezés és a szolgáltatás igénybevétele ingyenes.

Kérés!
Amennyiben álláskeresése - segítségünkkel vagy anélkül - megoldódott, kérjük, erről feltétlenül értesítsen minket, hogy nyilvántartásunkban rögzíthessük. Ez fontos a nyilvántartás hatékonysága szempontjából, azaz olyan pedagógus ne szerepelhessen a kínálatban, aki már megoldást talált korábbi kéréseire. Ha Ön nem jelzi vissza elhelyezkedését, vagy bejelentett igényeinek megszűnését, akkor mi a továbbiakban is ajánljuk Önt az - ajánlatával szinkron kérést jelző - intézmények megkeresésére.

Ha egy intézmény ilyen helyzetben veszi fel Önnel a kapcsolatot, akkor az terhes az intézmény számára, terhes Önnek is, nekünk pedig kellemetlen, és hátrányos minden további igényt jelző intézmény számára is.

 

Információk - intézmények számára

A TAN_TÁR egy számítógépes adatbázis, amely

amellett, hogy naprakészen tárolja azon pedagógusok adatait, akik állást keresnek, vagy hajlandók bizonyos feltételekkel helyettesítést vállalni,

 • nyilvántartja a közoktatási intézményekből a FOK-hoz érkezett pedagógus alkalmazási igényeket.
 • egészen addig, amíg azok megoldást nem nyernek, ill. az érintett intézmény nem kéri az igény törlését, esetleg módosítását.

A TAN_TÁR tehát egyben az iskolamenedzsment segítője is: ha írásban (fax, e-mail) jelzi, milyen szakos kollégát keres, vagy helyettesítését szeretné megoldani, milyen időszakban (a tanév mely intervallumában és/ill. heti hány órában), milyen pedagógiai tapasztalat birtokában keresi kollégáját, akkor a TAN_TÁR adatbázis koordinátora a rendelkezésre álló jelentkezettek listájából kikeresi, s - amennyiben a rendszer tartalmaz a kéréshez igazodó jelentkező(ke)t - alapadatait (elérhetőségét) eljuttatja az adott intézmény kapcsolattartásra kijelölt képviselőjéhez.
Minden további egyezkedés és megállapodás az intézmény és a jelentkező(k) között történik.

Kérés!
Amennyiben állásajánlata - segítségünkkel vagy anélkül - megoldódott, kérjük, erről feltétlenül értesítsen minket, hogy nyilvántartásunkban rögzíthessük. Ez fontos a nyilvántartás hatékonysága szempontjából, azaz olyan állás vagy helyettesítés ajánlat ne szerepelhessen a kínálatban, amelyre már megoldás született. Ha Ön nem jelzi vissza az álláshely betöltését vagy ahelyettesítés megoldását, akkor mi a továbbiakban is ajánljuk Önök intézményi igényét az - igényükkel szinkron kérést jelző - pedagógusok megkeresésére.

Ha egy pedagógus ilyen helyzetben veszi fel Önökkel a kapcsolatot, akkor az terhes a pedagógus számára, terhes Önöknek is, nekünk pedig kellemetlen, és hátrányos minden további állást, helyettesítést kereső pedagógus számára is.

  
Letölthető adatlap a TAN_TÁR-ban történő pedagógusok nyilvántartásba vételéhez

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu