Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Liszt-év - nemzetközi zongoraverseny
2011.09.08. csütörtök
zongoraverseny

Liszt Ferenc emlékére rendezik meg a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt, amelyre 14 ország 70 fiatal zongoraművésze, köztük 23 magyar jelentkezett. A megmérettetés csütörtökön a sorsolással veszi kezdetét.

A 32 év alatti fiataloknak a versenyen kizárólag Liszt-műveket kell bemutatniuk, de a darabok kiválasztásánál szinte teljes szabadságot élveznek. A műsort tehát ki-ki saját elképzelése és affinitása, ízlése és képességei szerint építheti fel. A résztvevők választhatnak Liszt eredeti kompozíciói és átdolgozásai közül, így a zsűri értékelheti személyes elképzelésüket is Lisztről - mondta el Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a versenyt beharangozó hétfői tájékoztatón.
A megmérettetésen kötelező a dalkíséret, amelyben Szabóki Tünde, Pataki Potyók Dániel, Wiedemann Bernadett és Sólyom Nagy Máté énekesek segítik a fiatal művészeket.
A verseny három fordulóból áll: az elődöntőt szeptember 9. és 13. között, a középdöntőt 14-én és 15-én Liszt egykori lakásán, a Régi Zeneakadémián, míg a döntőt szeptember 17-én és 18-án tartják a Művészetek Palotájában. A Liszt-verseny díjkiosztó ünnepsége és gálakoncertje 19-én lesz, ugyancsak a Művészetek Palotájában.
Charles Rosen neves zenetörténész és zongoraművész betegsége miatt a nyitókoncertet és a zsűriben való részvételt is lemondta. A nemzetközi zsűri tagja Eliso Virsaladze (Oroszország), Rolf-Dieter Arens (Németország), William Fong (Nagy-Britannia), Ich-Choom Moon (Korea), valamint Hamburger Klára, Mocsári Károly és Nagy Péter.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzetközi Liszt Zongoraversenyhez kapcsolódik az a születésnapi gála, amelyet október 22-én a Károlyi Palotában rendeznek az utrechti, a weimari és a budapesti Liszt-versenyek győzteseinek közreműködésével egy nagy turné részeként.
A Filharmónia egyéb programjairól szólva Igric György elmondta: a nagy hagyományú kortárs zenei seregszemle, a 37. Korunk Zenéje sorozat Zeneszerző-portrék alcímmel öt magyar komponista szerzői estjét tartalmazza szeptember 29. és október 5. között. A változatos, színes kínálatban Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente szerzői estje, valamint az idei szombathelyi Bartók Fesztiválon nagy sikert aratott különleges összművészeti produkció hallható. A hagyományoknak megfelelően az idén is lesz a fesztiválnak egy rangos külföldi vendégprodukciója, ezúttal a francia Ensemble Vocal Soli Tutti, az együttes a 20. század meghatározó jelentőségű komponistái - Messiaen, Xenakis és Górecki - műveiből válogatta műsora anyagát.
Különlegesnek ígérkezik október 21-én a Millenáris Teátrumban tartandó koncert, amely a Filharmónia Apák és Fiúk című sorozatának újabb eseményeként Kurtág György és ifj. Kurtág György műveiből svájci és francia vendégművészek közreműködésével, meglepetésekkel, ősbemutatókkal várja a hallgatókat.
Orientale lumen - Kelet világossága - II. János Pál pápától származik az azóta szimbolikussá vált idézet, amely a Filharmónia és a Szent Efrém Férfikar közös bérletének címe. A Szent István-bazilikába tervezett négy koncertből álló sorozat a bizánci rítusú egyházi ünnepek Julián naptár szerinti napjaira esik. A Szent Miklós és az istenszülő ünnepe, az ortodox karácsony, az ortodox húsvét, valamint a pünkösd ünnepköréhez kapcsolódó koncerteken rangos vendégművészek közreműködésével idézik fel a keleti keresztény egyház sok száz éves zenei tradícióit.
A Filharmónia vidéki bérletsorozataiban fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
A fővárosban évtizedek óta a Filharmónia rendezi a legnagyobb számban összeállított ifjúsági bérletsorozatokat, a 2011-12-es évadban háromféle tematikában hirdetnek koncertsorozatot. A programokról részletek a www.filharmoniabp.hu oldalon olvashatók.

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu