Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Népzenetár az interneten - Konferencia a FSZEK-ben
2011.06.07. kedd
tamburafej

A Népzenetár elnevezésű nép- és világzenei portált is bemutatták a Zenés kézfogás a világ népeivel - Népzenetár az interneten című konferencián hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK).

A Népzenetárat a http://nepzenetar.fszek.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők; a honlap egy-egy földrész - Európa, Közel-Kelet, Belső-Ázsia, India, Ausztrália, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika - nép- és világzenei ismeretanyagát, szöveget, képet, dallamrészletet együtt, egy helyen teszi hozzáférhetővé. A kultúrtörténeti alapok mellett az adott nép zenéjének ismertetését hangzó illusztráció és a tradicionális hangszerek bemutatása követi.

Az érdeklődők megismerkedhetnek egyebek mellett az ausztrál hangszerekkel, meghallgathatják a ritmusverő fa hangzását, olvashatnak a bendzsóról, az indiai zene magyar vonatkozásairól és a tuaregek zenés gyógyító szertartásáról, valamint tájékozódhatnak a blues korai történetéről és általános jellemzőiről is. A Népzenetár megismerését a 10-14 éves korosztály számára zenei foglalkozássorozat és foglalkoztató füzet, a középiskolások, egyetemisták számára bemutató programok segítik elő.

A weboldal oktató jellegét erősíti az ismeretanyagot ellenőrző e-learning modul, mely játékos formában kéri számon az ismereteket. A használók interaktív módon saját véleményükkel, ajánlásaikkal, szöveg- hang- és képanyagokkal is kiegészíthetik az információs bázist, melyet szerkesztők ellenőriznek. A projektet az Európai Unió támogatta az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

A konferencián bemutató foglalkozást tartott Góbi Rita, Gerzson János és Parti Péter az Aquincum Általános Iskola 3. A osztályának részvételével. Kobzos Kiss Tamás, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója a népzenei hagyomány átadásának eredményeiről és gondjairól tartott előadást, a Népzenetár projektet Bodnár Gábor, az ELTE BTK tanszékvezetője ismertette, Bándoli Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjtemény csoportvezetője a felhasználó szemével mutatta be a Népzenetárat.

[Forrás: MTI]

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu