Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
„Teremteni és őrizni tudott”
2010.10.05. kedd
erkelkiallitas

Mintegy ezer, a XIX. század operájának és magyar színházi életének hangulatát felelevenítő, valamint Erkel Ferenc pályafutását bemutató korabeli kézirat, színlap, hangszer, metszet, festmény látható azon a kiállításon, amely jövő augusztusig látogatható az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában. Az Opera és nemzet című kiállítást Pálinkás József, az MTA elnöke nyitotta meg.

- Vigyázz a zenével! A mélységbe hív, ahol nincs vita többé, a tények élnek és viaskodnak. A zenével nem lehet feleselni. Nem lehet tiltakozni ellene - idézte Márai Sándor zenéről vallott gondolatait a kiállításon elmondott üdvözlő szavaiban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József hangsúlyozta: Erkel Ferenc olyan korban élt, amely örökölni és hagyományozni, a zeneszerző pedig teremteni és őrizni tudott. - Erkel munkásságában a műveltség kultúrája és a nemzet eszménye élő alkotássá változik - fogalmazott az Akadémia elnöke. Pálinkás József valamennyiünk magyar kulturális kalandjának, egyben ajándékának nevezte Erkel Ferenc kézzel jegyzett kottáinak, zenébe formált gondolatainak megfejtését, hozzátéve, hogy az életmű hármas értéke: a magyar opera, a zenekultúra és az Operaház nem csak vagyonunk, hanem hagyományunk, öröklött jövőnk is.

- Erkelt nem a belőle induló folytonosság teszi zeneavató és éltető mesterré, hanem éppen az a folytathatatlanság, ami a legkiválóbb életművek sajátja. Mert összeérni egy korral, de kitűnni az idő sodrából csak a valóban nagyok érdeme - hangsúlyozta az elnök a zeneszerző életművét méltatva. Pálinkás József úgy fogalmazott, hogy Erkel Ferenc ott él zenei kultúránkban, önérzetünkben és magyarságunkban. Ott van a „Kárpát szent bércei" közrefogta medence ünnepeinek megannyi „felvirágozásában."

A MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum részvételével, Tallián Tibor intézetigazgató által rendezett kiállításon mintegy ezer, a XIX. század operájának, illetve magyar színházi életének hangulatát felelevenítő, Erkel Ferenc pályafutását bemutató tárgyi emlék látható. 

A korabeli kéziratok, kották, metszetek, festmények segítségével megérthetjük az operának önmagán túlmutató óriási jelentőségét a nemzetté válás folyamatában, és azt, ahogyan Erkel képes volt a legszélesebb közönség számára érzelmileg közvetlenül átélhető valósággá avatni a nemzeti karaktert.

A kiállított tárgyak között igazi kuriózumok találhatók. A komolyzene iránt érdeklődő közönség most láthatja először együtt Erkel Ferenc kilenc operájának kéziratát. Igaz zenetörténeti csemege Erkel Ferencnek és két fiának, az apjuk alkotótevékenységét a zeneszerző élete alkonyán segítő Gyulának és Sándornak eddig ismeretlen, a közelmúltban előkerült kéziratait. A tárlat egyéb érdekességeket is tartogat a kultúra iránt fogékony szélesebb közönség számára: a bemutatók színlapjai, a kor ünnepelt énekesnőinek és énekeseinek képei, használati tárgyai mellett fény derül arra is, hogy Erkel Ferenc - aki a kor egyik legjobbnak tartott sakkozójaként az 1865-ben létrehozott Pesti Sakk-kör alapítója, majd elnöke is volt - mennyi pénzt kapott néhány hónappal a Bánk bán bemutatása után a zeneműért.

Pálinkás József beszéde az Erkel-kiállítás megnyitón

-vb-

Forrás: MTA

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu