Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Ismét telt házas konferencia a matematikatanításról
2013.02.01. péntek
Polgár Judit a matematikakonferencián

A stratégiák tanításának fontosságáról, a táblás játékok oktatásban betöltött szerepéről és a sakk gondolkodás- és képességfejlesztő hatásáról is szó esett a Műszaki Kiadó matematika konferenciájának plenáris előadásain.

Dr. habil Gyarmathy Éva a digitális kultúra változásaival és lehetőségeivel, dr. Csíkos Csaba a legfrissebb kutatási eredményekkel, míg Polgár Judit a szeptembertől választható tárgyként szereplő iskolai sakkprogrammal ismertette meg a közel hétszáz jelenlévő pedagógust.

Negyedik alkalommal is telt házzal rendezte meg módszertani konferenciáját a Műszaki Könyvkiadó 2013. január 23-án Budapesten. A kifejezetten matematikatanárok számára évente szervezett szakmai rendezvény kiemelt témái idén a kerettantervek, az interaktív táblák és a játékok voltak, és ezúttal sem hiányozhattak a programból a tartalmi ismertetők, módszertani ötletek.  
Az új kerettantervi követelményeknek teljes egészében megfelelnek a Hajdu-matek tankönyveink - jelentette be a megnyitójában Orgován Katalin, a Műszaki Kiadó ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy minimális módosításra volt csupán szükség, amely a hazai matematikaoktatásban egyik vezető tankönyvcsalád módszertanát és egész struktúráját egyáltalán nem érintette. A kerettantervekről szóló rendelet december végi megjelenése, az új tankönyvrendelet csúszása és a minősítési eljárás néhány hónapos átfutási ideje miatt várható az 1., 5. és 9. évfolyamon a tankönyvrendelés jelenleg érvényes március 31-i határidejének meghosszabbítása. A cégvezető biztosította a résztvevőket, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pedagógusok továbbra is a jól bevált és megszokott Műszakis tankönyveket használhassák munkájukhoz.

Gyarmathy Éva a matematikakonferencián(Forrás: Műszaki Kiadó) „A kerettantervek változhatnak, de a matematika ugyanaz. Ami változik, az a populáció, akit meg akarunk tanítani” – kezdte előadását dr. habil Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A digitális világban a gyerekek információfeldolgozása gyorsabb, jóval több vizuális élményben van részük, kevesebb mozgásos-észleléses tapasztalatot szereznek, a képzetalkotásuk gyengül, kész képeket kapnak, és gyakran használnak nyelvi kifejezés helyett is képit. A bal és jobb agyfélteke kiegyensúlyozott együttes használata érdekében a szakember a digitális kor nyújtotta előnyöket és eszközöket együtt javasolja alkalmazni a mozgással, művészetekkel és stratégiai játékokkal. Napjainkban a műveltség alapjait a tananyaghoz hasonlóan tévesen célként kezeljük, holott ezek továbbra is a gondolkodásfejlesztés eszközei – véli Gyarmathy Éva. 

Csíkos Csaba a matematikakonferencián(Forrás: Műszaki Kiadó)A Műszaki Kiadó matematika konferenciáinak ugyancsak állandó előadója, dr. Csíkos Csaba ezúttal is friss kutatási adatokkal érkezett. A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense elsőként itt mutatta be a negyedik osztályosokkal a fejben számolás stratégiáira végzett kutatását. A háromjegyű számok összeadásának vizsgálati eredményei egyetlen módszer alkalmazása helyett a stratégiák rugalmas használatát az egyes stratégiák közötti váltás nehézségét támasztották alá. A szakember egy másik, szemmozgás-vizsgálattal készült kutatásából pedig kiderült, hogy a szöveges feladatok megoldása során elsősorban számadatokra és kulcsszavakra „vadászunk”.
Szórakoztató, életszerű és gyakorlatias, a játékosságot megragadó, a digitális kor igényeit figyelembe vevő – így jellemezte tehetségfejlesztő sakkprogramját Polgár Judit nemzetközi sakknagymester. Minden idők legjobb női sakkozója évek óta sokat tesz a sakk mint játék és mint oktatási eszköz népszerűsítéséért itthon és külföldön egyaránt. Hatékony közreműködésének is köszönhető, hogy a következő tanévtől választható tantárgy lesz a sakk a hazai általános iskolákban. Emellett a kereszttantárgyakra - elsősorban a matematikára és magyarra - épülő tananyaggal, a budapesti Lemhényi Dezső Általános Iskolában bevezetett pilot projekttel és a hamarosan induló akkreditált képzéssel továbbra is támogatni kívánja az érdeklődő pedagógusok munkáját.
A plenáris előadásokat követően a szakmai konferencia iskolatípusok szerint három párhuzamos szekcióban folytatódott, ahol az általános iskolai alsó és felső tagozatos, illetve a középiskolás matematikatanárok ismert tankönyvszerzők és gyakorló pedagógusok tolmácsolásában ismerhették meg a  módszertani ötleteket, könyveket.

***

A Műszaki Kiadó 58 éve van jelen a tankönyv-piacon, több éve jelentős szereplője a digitális tananyagpiacnak is tankönyvekhez kapcsolódó, illetve tankönyv független interaktív tananyagaival, valamint a digitális tankönyvek új generációjával, az OK! Online Könyvekkel. A kiadó működteti jelenleg Magyarország legnagyobb online pedagógusközösségét, a több mint 5600 aktív felhasználót számláló eTanárikart, illetve több tanári közösséget is a Facebookon (Pedagógusok, Tanító, Matek tanár, Digitális tananyag).

Rendezvénynaptár
<2020. január>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu