Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Folytatódnak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - MOKK továbbképzései
2012.07.09. hétfő
mokk

A 2009-ben megkezdett tanfolyamokon, a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező oktatók speciális múzeumi környezetben adják tovább a közgyűjtemények innovációjához szükséges kompetenciákat, melyeket a hazai felsőoktatás keretein belül nem lehet elsajátítani.

Eddig 464 hallgató végezte el a 30, 60 és 120 órás továbbképzéseket.
A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) 2006-ban alakult meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságaként. Célja, hogy hiánypótló tevékenységeivel hozzájáruljon a hazai múzeumi terület modernizációjához.

A „Life Long Learning” („LLL”), a múzeumi humánfejlesztés jegyében indította el 30, 60 és 120 órás akkreditált tematikus felnőttképzéseit. A tanfolyamok keretében a hallgatók elsajátíthatják hogyan kell a múzeumokban iskolabarát környezetet kialakítani, miként lehet a tantervhez illeszkedő minőségi, a múzeum gyűjteményein, kiállításain alapuló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal a diákok ismereteit bővíteni. Betekintést kaphatnak továbbá az egyes intézmények, civil szervezetek együttműködésében rejlő lehetőségekbe, csakúgy mint a fogyatékkal élő embertársaink múzeumi fogadásának, a velük való sikeres kommunikáció kialakításának módszereibe. Programjaikban szerepelnek továbbá kiadvány- és honlapszerkesztési ismeretek, valamint múzeumi PR és látogatómenedzsment oktatás is – hiszen korunkban a muzeális intézmények részéről is elengedhetetlen korszerű kommunikációs stratégia kiépítése.

A „Kiállítás-rendezés A-tól Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában” elnevezésű tanfolyam során Magyarországon egyedülálló módon adnak segítséget a modern, látogatóbarát tárlatok elkészítéséhez, külföldi, hazai, szabadtéri és termes múzeumok interpretációs módszereire alapozva. A kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló 1/2000. (I.14.) NKÖM rendelet szerint, 120 órás akkreditált továbbképzési programot szervezünk „Múzeumvezetési ismeretek” címmel. Elvégzésével a hallgató eleget tesz ”A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” szóló 1997. évi CXL. törvény 95/ B. paragrafusa 6., 7., 8. bekezdéseiben szereplő előírásoknak. A továbbképzéseken többéves gyakorlattal rendelkező múzeumi kollégák, egyetemi oktatók adják át tapasztalataikat, tudásukat.

Annak érdekében, hogy az innovációhoz szükséges tudást minél szélesebb kör részére eljuttassa, kiemelt figyelmet szentel a külföldi jó példák megismertetésére, illetve a képzésekre és kutatásokra épülő tanulmány- és jegyzetgyűjtemények országos szintű terjesztésére. Mivel tevékenységeinek egyik fontos részét a módszertani fejlesztések alkotják, az országos szintű kutatások során arra keresték a választ, hogy napjainkban a múzeumok milyen módon képesek az új elvárásoknak, látogatói igényeknek megfelelni. Sokoldalú tudásközpontokként hogyan tudnak a társadalom hasznára lenni, a felnövekvő generáció ismereteinek gyarapítását segíteni. Eredményeik alapján határozták meg a fejlesztésre javasolt területeket, melyek megerősítették, hogy szükség van olyan akkreditált képzések szervezésére pedagógusok és közgyűjteményi területen dolgozók részére, amelyeken a megszerezhető kompetenciák a hazai felsőoktatás keretén belül nem sajátíthatóak el.

A kutatási eredményeket, módszertani fejlesztéseket a „Múzeumi iránytű” sorozatban jelentetik meg. A hallgatók számára a képzésekhez kapcsolódó jegyzetek a „Múzeumiskola” sorozatban érhetők el. Mindkét sorozat regisztrációt követően ingyenesen letölthető a www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu honlapról.

A 2009-ben indított tanfolyamokon napjainkig 464 hallgató vett részt az ország minden részéről. A tanfolyamok elvégzése a világhálón keresztül is lehetséges, az e-learningen keresztül online elérhető! Töltsék le a képzések tematikáját, tekintsék meg a képzési ajánlatot és jelentkezzenek továbbképzésekre!

Az eredeti terv megvalósítását 2008-tól az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektje, a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) teszi lehetővé, melynek projektgazdája a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
(MOKK)

Forrás: EMMI

Rendezvénynaptár
<2019. december>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu