Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Dumálás helyett ültetést!
2010.06.23. szerda
ültetés

Országonként egymillió fát ültetne a klímaváltozás ellen egy 12 éves német fiú, akinek ötletéből alig három év alatt több mint 70 országot behálózó "Ültess a planétáért!" mozgalom fejlődött ki.

Felix Finkbeiner 2007 januárjában egy iskolai kiselőadáson mutatta be elképzelését először. Az ötletet a kenyai Wangari Maathai, az első Nobel-békedíjas afrikai nő munkásságából merítette. Maathai indította el a Zöld Öv Mozgalmat, az eddigi legnagyobb szabású afrikai erdőtelepítési programot, amelyben 30 év alatt 30 millió fát ültettek. Az akkor még csak 9 éves német fiú az előadás végén felvetette, hogy az afrikai példa alapján a világ valamennyi országában ültetni kellene 1 millió fát. Egy fa évente átlagosan 10 kilogramm szén-dioxidot von ki a légkörből, egész élete során pedig 3 tonnányit köt meg az éghajlatváltozást fokozó gázból - érvelt Finkbeiner.
Az ötlet megtetszett tanárának, az előadást így más osztályokban is megtarthatta a kisdiák, majd néhány héttel később az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi vezetője, a német Klaus Töpfer is felfigyelt rá, és elvállalta a védnökséget Finkbeiner bontakozó mozgalma felett.

Az UNEP támogatásával nemzetközi mozgósító, figyelemfelhívó kampány indult. A Plant for the Planet (Ültess a a planétáért!) elnevezésű kezdeményezéshez mostanáig 72 országból csatlakoztak, főként iskolások, de hírességek is, mint például Gisele Bündchen brazil szupermodell és II. Albert monacói herceg. Felix Finkbeiner május elején érte el az egymilliós célt hazájában, az utolsó fát a Bonn melletti Petersbergen ültette el, egy nemzetközi klímavédelmi tanácskozás helyszínén.

A héten ismét Bonnban kampányol, bemutatja mozgalmát 10-12 éves gyerekeknek, és felszólalt a németországi Deutsche Welle nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság hétfőn kezdődött éghajlatvédelmi konferenciáján. A közel 1300 - felnőtt - szakértő előtt arról beszélt, hogy generációja számára az éghajlatváltozás életbevágóan fontos probléma. "Nemcsak a jegesmedvéket kell megmenteni, hanem a jövőnket is" - mondta. "A legtöbb felnőttnek a jövő 20-30 évet jelent, nekünk, gyerekeknek viszont a következő 80-90 évet." Az év végi, mexikói klímacsúcson ezért nem engedhető meg, hogy megismétlődjön a tavalyi, koppenhágai csúcstalálkozó kudarca. "A sok beszéd nem fogja megállítani a gleccserek olvadását és az esőerdők pusztulását" - hangsúlyozta angol nyelvű előadásában a 12 éves klímavédelmi aktivista, aki mozgalmának jelszavában is a is ezt a gondolatot emelte ki: Stop talking, start planting! (Dumálás helyett ültetést!).

 

[Forrás: greenfo.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu