Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Erdélyben található az Európai Év Fája
2011.03.11. péntek
év fája

A Hargita megyei Csíkszentléleken található az az ötszáz éves hársfa, amelyet egy internetes szavazás alapján választottak idén az Európai Év Fájának. Magyarországról a letenyei platán került be a versenybe, harmadik lett.

Az érdeklődők múlt hét végéig szavazhattak a www.voting.treeoftheyear.org oldalon, ahol az országos versenyekben korábban Év Fája címmel kitüntetett fák közül lehetett választani. Magyarországról a letenyei platán került be a versenybe. A Letenyéért Közéleti Egyesület fája a harmadik lett.

Csíkszentlélek hársfa

A győztes csíkszentléleki hárs magassága 20 méter, törzsének átmérője pedig 390 centiméter. A fa történetéről a helybéliek is keveset tudnak, mindössze annyi bizonyos, hogy a falu temploma mellett magasodó fát valamikor a XVI. század elején ültethették. Azóta a fa törzsét farönkökkel vették körbe, mivel ezen a helyen beszélték meg az emberek a falu legfontosabb ügyeit. Ez a hagyomány még ma is él, annyi különbséggel, hogy a rönköket fából készült padokra cserélték - olvasható a verseny honlapján.

A szavazatok alapján második lett egy 600 éves bulgáriai platán, amely 24 méteres magasságával, és törzsének 10,46 méteres átmérőjével vonzza a turistákat.

A végső sorrend:

1. Csíkszentlélek (Románia), hársfa – 23.298 szavazat
2. Gármen (Bulgária), platánfa – 18.374 szavazat
3. Letenye (Magyarország), platánfa – 8.836 szavazat
4. Dubinné (Szlovákia), tölgyfa – 3.403 szavazat
5. Hrom (Csehország), tölgyfája – 2.312 szavazat

A versenyre nevezett fák nem csupán koruk és megjelenésük miatt érdekesek, de a hozzájuk kapcsolódó történetek, legendák is figyelemre méltóak. Közös bennük, hogy az őket nevező közösség számára különösen fontosak. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy nemzetközi szintre emelje a fák kérdését, erősítse az emberek kötődését környezetükhöz és felhívja figyelmüket a természeti értékekre.

Az európai szavazás alapjául szolgáló országos Év Fája versenyt 2010-ben első alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány: a vetélkedőre 125 fát jelöltek magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok az ország minden részéről, és több mint 16 ezer szavazatot adtak le rájuk.

Az eredetileg Csehországból indult programot az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és szervezi. Csehországban 2011-ben lesz tízéves az Év Fája, ez adta az ötletet, hogy nemzetközivé szélesítsék a vetélkedőt, amely jövőre várhatóan Franciaországban, Írországban és Lengyelországban is elindul.

[Forrás: greenfo.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu