Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A fényszennyezés ismeretlen oldala
2009.04.09. csütörtök
szitakötő

Gyakran hallunk arról, milyen hatással van az emberi tevékenységekből eredő fényszennyezés az állatvilágra – gondoljunk csak a teknősökre, amelyek tojásrakás után nem találnak vissza a tengerbe. Ritkábban beszélünk azonban arról, hogy az ember által létrehozott építmények, mesterséges felületek hogyan befolyásolják a természet bölcsőjének, a fénynek a minőségét.

A Frontiers in Ecology and the Environment folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fény polarizációja, melyet a fényhullámoknak az emberi épületekről való visszaverődése okoz, súlyosan megzavarja számos állat, rovar életét és reprodukcióját.

A természetes fény olyan hullám, mely véletlenszerűen minden irányban rezeg. Amikor azonban anyagba ütközik, bizonyos irányok előnyt élveznek. Ez a helyzet a levegőmolekulákkal, amelyek szép időben polarizálják a fényt, és elmosódottá teszik a bárányfelhős ég körvonalait. A fotósok jól ismerik a jelenséget, és polarizációs szűrőt használnak, hogy szebb képeket készíthessenek. De tudják ezt a tengerészek és a síelők is, akik polarizáló szemüveget viselnek, hogy csökkentsék a fény visszaverődését a vízről és a hóról, és enyhítsék a fény vakító hatását.

Számos állat, elsősorban rovarok használják tájékozódásra a fény polarizációját. Gondoljunk csak a méhekre, amelyek így állapítják meg a nap helyzetét és tájékozódnak. Más állatok vándorlásukkor használják, vagy arra, hogy segítségével megtalálják a legmegfelelőbb helyet a szaporodásra. Feltéve, hogy semmi nem változtatja meg a környezetet. Ugyanis az épületek, utak, medencék, sőt a szmog is módosítja a fény polarizációját, az állatok pedig ezáltal megtévesztő információkhoz jutnak – állapítják meg közös tanulmányukban Horváth Gábor, Kriska György és Malik Péter (ELTE), valamint Bruce Robertson (Michigani Állami Egyetem, Egyesült Államok).

Minél simább egy felület, annál jobban polarizálódik a fény, amikor visszaverődik róla – a mesterséges felületekről visszaverődő poláros fény pedig a kutatók szerint valóságos ökológiai csapdákat rejt. Egyes rovarok például az utak aszfaltjára rakják petéiket, s így semmi esély sincs arra, hogy azok valaha kikelhetnek. Mások egy tó felé igyekeznének, hogy lerakják petéiket, ám a vízfelszínnek hitt felület valójában mérgező kőolajtócsa.
A rovarok életében okozott zavar más állatfajokra is kihat: halak és békák sínylik meg, hogy elsőrendű táplálékforrásuk eltűnik.

Hogy mi lenne a megoldás? Építkezéskor használhatnánk kevésbé tükröző alapanyagokat, az útburkolat pedig lehetne rücskösebb felületű. Ez esetben viszont félő, hogy az emberek panaszkodnának – hangszennyezésre.

 

[Forrás: science-et-vie.com; a témával részletesen is foglalkozik az origo cikke]

Rendezvénynaptár
<2019. december>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu