Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A hidrogén lehet a jövő egyik üzemanyaga
2010.07.13. kedd
hidrogén

A jelenlegi fosszilis üzemanyagok kiváltására a hidrogén az egyik legígéretesebb és legalkalmasabb anyag – hangzott el azon a nemzetközi nyári iskolán, amelyet szegedi kutatók rendeztek az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézete és a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék szervezésében.

- Napjaink energiaproblémáinak hosszú távú megoldása elképzelhetetlen a megújuló energiaforrások jelenleginél lényegesen nagyobb mértékű felhasználása nélkül. A globális energiaigény 25-30 százaléka a közlekedésben jelenik meg, ezért keresik a kutatók azt az anyagot, amely tárolható és környezetbarát üzemanyagként szolgálhat a jövőben. Az egyik legígéretesebb jelölt a hidrogén – mondta az mta.hu-nak nyilatkozva a Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének igazgatója. Vass Imre hozzátette, hogy hidrogén azért tűnik az egyik legalkalmasabb anyagnak a jelenlegi fosszilis üzemanyagok kiváltására, mert esetében a természet már „megoldotta” azt a problémát, hogy miként lehet a napfény energiáját felhasználva a vízmolekulát összetevőire, azaz protonokra, elektronkra és oxigénre felbontani, és a protonokat ún. hidrogenáz enzimekkel hidrogénné redukálni.

A tudósokat azonban az a probléma is foglalkoztatja, hogy miként lehetséges a természetben működő fotoszintetikus szervezetek működését mesterséges módszerekkel leutánozni. Ennek a kérdésnek a vizsgálatára jött létre az uniós 7-es kutatási keretprogram részeként a SOLAR-H2 elnevezésű kutatási konzorcium. - A kutatók célja, hogy a gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre álló napenergiából, és a szintén könnyen hozzáférhető vízből, mesterséges úton megújuló energiahordozókat, alternatív üzemanyagokat állítsanak elő – mondta a szegedi tudós. Szerinte a hidrogén mellett szén alapú üzemanyagként a bioetanol, illetve a biodízel is alternatívája lehet a jelenlegi hagyományos üzemanyagoknak, de hangsúlyozta, hogy a legtöbb kutatás a hidrogén vízből történő előállítására irányul. Az SZBK kutatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mesterséges úton történő vízbontás egyelőre nagy kihívást jelent a kutatók számára, mivel a jelenleg rendelkezésre álló megoldások – például az elektromossággal történő vízbontás - drágák és nem hatékonyak.

- Természetes úton, például földgázból, már most is képesek vagyunk hidrogént előállítani – mondta Vass Imre, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően hidrogén-meghajtású járművek kis számban már ma is közlekednek. Példaként említette, hogy néhány nagy autógyártó cég korlátozott számban forgalmaz hidrogénüzemeltetésű gépkocsikat, és egyes európai nagyvárosokban (Stockholm, Madrid, Stuttgart) kísérleti buszjáratok is természetes úton nyert hidrogén üzemanyaggal működnek. - A hosszú távú cél viszont pont az, hogy a természetes módon keletkező hidrogén felhasználását, mesterséges szintézissel váltsuk ki, hiszen a fosszilis energiahordozók korlátozott mennyiségben állnak az emberiség rendelkezésére – emelte ki az igazgató, hangsúlyozva: még nagyon sok kutatásra és időre lesz szükség ahhoz, hogy hatékony megoldást találjunk a fotoszintézis mesterséges megvalósítására, és ennek eredményeképpen az autóinkba már az így előállított hidrogént töltsük benzin helyett.

A megújuló energiaforrások kutatói a múlt héten Magyarországon találkoztak. Az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék szervezésében szegedi kutatók rendeztek nemzetközi nyári iskolát a téma szakértőinek. A rendezvényen, - amelynek minden évben más-más uniós tagállam ad otthont - 23 külföldi hallgató, négy külföldi előadó és 15 hazai doktorandusz, valamint fiatal kutató és előadó vehetett részt. A multidiszciplináris tudományos továbbképzés keretében a szakemberek előadásokat hallgathattak, illetve laborgyakorlatokat végezhettek.
-szzs-


Forrás: MTA

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu