Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
MIKUKA - Lakossági használtétolaj-begyűjtő program
- a környezet védelmében!
2009.10.13. kedd
mikuka

A MIKUKA egy forradalmian új háztartásiolaj-begyűjtő rendszer folyamatát mutatja be, mely egy magyar találmányra – egy speciális használt sütőolaj-begyűjtő edényre épül. A rendszer tesztelése idén szeptember végén indul budapesti társasházakban és élelmiszerboltokban.

Az emberi tevékenység során egyre több hulladék keletkezik, amely ártalmas a környezetre. Mára a nem veszélyes hulladékok mennyisége is akkorára nőtt, hogy az már önmagában környezeti problémát jelent.
A magyar háztartásokban keletkező évi több ezer tonna használt étolaj esetében eddig erre nem volt jó módszer: az elhasznált olajat az emberek általában a lefolyón keresztül a csatornába juttatták.

A MIKUKA rendszer erre a problémára kínál megoldást egy egész Európában szabadalommal védett találmánnyal. Az ötlet lényege egy biztonságos, szagzáró, könnyen tisztítható begyűjtő edény, amellyel a háztartásokban képződő használt étolajat lehet összegyűjteni és később újrahasznosítani. A MIKUKA rendszer keretében társasházak lépcsőházaiba és élelmiszerboltokba telepítik a gyűjtőrendszereket, ahova a lakosság, az általa összegyűjtött használt étolajat beöntheti. A rendszer működtetői összegyűjtik és elszállítják azt, majd gondoskodnak az újrahasznosításáról.

Az így begyűjtött étolajat több különböző célra használható. Az Európai Unióban például már ma is jogszabály teszi kötelezővé, hogy minden benzinkúton árult dízel üzemanyag meghatározott arányban tartalmazzon növényi olaj származékot. Ma ez jelenti az étolaj hulladék legfontosabb felhasználását.

A MIKUKA begyűjtő edények telepítése hamarosan megkezdődik, kísérleti jelleggel először Budapest néhány társasházában és élelmiszerboltjában. A tesztidőszak tapasztalatai alapján fogják a MIKUKA rendszert a fővárosra, majd később Magyarország más településeire is kiterjeszteni. A társasházak lakói illetve a boltok vásárlói számára mind az edények kihelyezése, mind pedig azok működtetése teljesen ingyenes.

A MIKUKA rendszerrel Magyarországon először a VAM Design Centerben rendezett ÖKO-Design kiállítás keretében, továbbá az ahhoz kapcsolódó 2009. október 10-i bemutató során 11, 14 és 16 órakor elhangzó előadásokon ismerkedhetett meg a környezetvédelmi szakma és a nagyközönség.

 

[Forrás: altenergia.hu]

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu