Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Növényi magbank a következő nemzedékeknek
2010.08.04. szerda
tavaszi hérics

A Pannon ökorégió szinte teljes növényvilágát felölelő maggyűjtemény létrehozását tűzték célul a Pannon Magbank létrehozói, elsősorban a fokozottan védett, illetve az unikális fajok megőrzése érdekében.

A magok egy részét az Esztramos-hegy gyomrában tárolják majd, az örökítőanyagok a különleges tárolási eljárásnak köszönhetően akár száz évig is termékenyek maradhatnak. A környezetvédelmi tárca, valamint az Európai Unió által finanszírozott projektben az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársai is részt vesznek. 

Tavaszi hérics

- A szinte csak Magyarországra jellemző, unikális fajok, például a linum dolimiticum (pilisszentiváni len) vagy az osmunda regalis (királypáfrány) megőrzésére is lehetőséget nyújt majd a Pannon Magbank – mondta az mta.hu-nak Kutta Gabriella, az ÖBKI projektmenedzsere a 2010 és 2014 között megvalósuló, 1 millió eurós költségvetésű projektről, amely az Európai Unió élővilág-megőrzési stratégiájának keretében valósul meg.  Az unikális fajok mellett a fokozottan védett növények magjainak biztonsági tárolására is szolgál majd a gyűjtemény: a többi közt az adonis vernalis (tavaszi hérics), a colhicum hungaricum (magyar kikerics), vagy a paeonia officinalis banatica (bánáti bazsarózsa) populációiban bekövetkező hirtelen pusztulás esetén lehetővé válik azok pótlása. A magbank létrehozása ugyanakkor a vadon élő növénytársulások genetikai változatosságának felmérésére és a populációk stabilitásának, változatosságának vizsgálatára is lehetőséget ad, anélkül, hogy a kutatómunkához az élő természetet kellene megbolygatni – mutatott rá Kutta Gabriella a tápiószelei Agrobotanikai Központtal közösen megvalósítandó program további jelentőségére.

Az MTA kutatóintézetének feladata részben az, hogy meghatározza, mely fajok magjának begyűjtése szükséges, és ezek közül melyek azok, amelyek alkalmasak a tárolásra, majd azt követően a növénytelepítésre. Az ÖBKI a legképzettebb hazai botanikusok bevonásával határozza meg a maggyűjtési stratégiát. A csaknem ötéves munka során a vadon élő, nagyjából 1600 növényfajból a botanikusok legalább 800 faj, egyenként nagyságrendileg mintegy kétezer magját gyűjtenék be. Szükség van emellett a tárolhatóságot befolyásoló csírázásélettani adatok begyűjtésére is, mivel a kultúrnövényekkel ellentétben a vadon élő fajoknál viszonylag kevés információ érhető el ezzel kapcsolatban. Kutta Gabriella elmondta: jelenleg az előkészítő munkák zajlanak az intézetben. A fajlista jórészt már elkészült, most a hűtőtárolók beszerzésének előkészítése zajlik.

A Kiskunsági Nemzeti Park

A kiskunsági homokhátság egy részén a terület korábbi használata megbolygatta az élővilágot, és félő, hogy ennek következtében a nem őshonos, úgynevezett invazív fajok kiszorítják a területre jellemző növényeket. Leggyakrabban az akácosok vagy a selyemkóró megjelenése miatt pusztul ki a homokpusztagyep. A felhagyott szántók – a terület tanyavilága és a szántók mennyisége az 1950-es években volt a legnagyobb – helyreállítása hosszú távú tájrestaurációs munkát igényel. A kutatómunka eredményeire világszerte egyre nagyobb szükség van, segítségükkel például a leégett területek regenerálódása is felgyorsítható.

- Nem elég azonban a magok begyűjtése, tudni kell azt is, hogy azok mire használhatók. Így meg kell vizsgálni, hogy a későbbiekben hogyan lehet visszatelepíteni és felszaporítani a begyűjtött fajokat – mutatott rá az ÖBKI igazgatója, emlékeztetve az intézet egy további feladatára. Török Katalin vezetésével valósul meg az a restaurációs ökológiai kutatás, amelynek során a begyűjtött magok egy részét kísérletképpen visszatelepítik Magyarország egyes úgynevezett rontott területeire, például felhagyott szántókra. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön: hogyan lehet mesterségesen felszaporítani az egyes növényeket, majd ezt követően a rendelkezésre álló magokat tájrestaurációs célokra hasznosítani. 

A kutatások egyik helyszíne a Vácrátóti Botanikus Kert, ahol a többi közt mélyágyak kialakításával kísérleteznek a szakemberek. Ennek során egy a földbe vájt üreg fölé üveglapot helyezve érik el, hogy a növények vegetációs időszaka kitolódjon, az eljárással ugyanis télen is gyorsan fejlődnek a növények – mutatott rá Török Katalin. A további munkálatok Fülöpháza környékén, a Kiskunsági Nemzeti Parkban folynak majd, ahol azt vizsgálják, melyek azok a módszerek, amelyekkel a felhagyott szántók eredeti növényvilága helyreállítható. Különböző eredmény érhető el például akkor, ha enyhén beszántott területen, vagy ha felhagyott szántón vetnek a szakemberek. A vizsgálatokat elsősorban fűfajokat, például csenkeszt, árvalányhajat vagy fényperjét tanulmányoznak a szakemberek. 

Akár száz évig is tárolhatók a magvak

A Pannon Magbank projekt szakmai koordinációjáért felelős, tápiószelei Agrobotanikai Központban (a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Agrobotanikai Osztálya) jelenleg a gyűjtemény befogadását és tárolását szolgáló, hűtött magtárolók kialakításának előkészületei zajlanak: a kialakítandó 0 Celsius-fokos aktív tároló a génforrások középtávú megőrzését, illetve tudományos, kutatási-vizsgálati célokra történő közreadását, míg a -20 fokos bázistároló a hosszú távú megőrzést biztosítja – tájékoztatta az mta.hu-t Hock Zsófia osztályvezető.

A brit Királyi Botanikus Kert az élen

A világ legnagyobb vadnövény-magbankját a brit Királyi Botanikus Kertben (Kew Garden, Wakehurst Place, UK) alakították ki, melyben a világ minden részéből származó magmintákat őriznek. Az Európában 5., a világon 13. legnagyobb nemzeti gyűjteménnyel rendelkező tápiószelei génbank jogelődjét 50 éve, 1959-ben alapította Dr. Jánossy Andor vezetésével a Földművelésügyi Minisztérium, azonban az intézet előtörténete még ennél is korábbra nyúlik vissza. 1945-ig, a Szelényi Lajos orvosdoktor 1885-ben kelt végrendelete alapján, tápiószelei birtokán létrehozott kísérleti bázist az Országos Magyar Gazdasági Egyesület kezelte. Jelenleg a tápiószelei hazánk legnagyobb szántóföldi- és zöldségnövény génbankja, amelyben több mint 60 000 tétel csaknem 90 000 magmintáját őrzik. Ezt a közgyűjteményt egészítik majd ki a Pannon Magbank projekt keretében begyűjtendő és megőrzésre kerülő magminták. Ezzel hazánk és a Pannon ökorégió teljes növényvilágát – az emberiség táplálására használt és a vadon élő növények sokféleségét – tartalmazza majd a gyűjtemény.

A bázistárolók a magvak hosszú távú, akár 100 évet is meghaladó megőrzését biztosítják. Itt az optimális tárolhatóság érdekében a magvak nedvességtartalmát alacsony, nagyjából 4-6 százalékos szintre csökkentik, és a mintákat párabiztos, laminált alumíniumfóliából készült tasakokban tárolják. Az intézmény tájékoztatása szerint a tárolási hőmérséklet 5 fokos, valamint a nedvességtartalom 2 százalékos csökkentése megkétszerezi a magvak tárolhatósági idejét. A magbank munkatársai a megőrzött magvak életképességét általában tízévenként tesztelik. Amennyiben a minta csírázóképessége elér egy meghatározott alsó küszöbértéket, vagy a felhasználás következtében a minta mérete jelentősen lecsökken, kultúrnövények esetében felújító vetésre van szükség. A vad növényeknél a felszaporítás sok esetben speciális eljárásokat igényel, de még így is gyakran sikertelen. Ezekben az esetekben a magminták pótlása az eredeti termőhelyen végzett ismételt begyűjtéssel lehetséges.

A begyűjtött magokat a botanikai intézet és a tápiószelei magbank mellett egy harmadik helyen is eltárolják: biztonsági okokból a minták egy példánya az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Esztramos-hegy hajdani ércbánya-járatába kerül, bázistárolókba. A génbanki gyűjteményekben fenntartott genetikai erőforrások duplikálása általános gyakorlat, hiszen az egy helyen elhelyezett gyűjtemények igen sérülékenyek, egy természeti katasztrófa vagy a hűtőtárolók tartós meghibásodása esetén akár teljes mértékben Magyar kikerics az egykori kétforintoson(Forrás: MTA)megsemmisülhetnek. Ennek kivédését szolgálják a biztonsági duplikátumok, amelyek tárolására az Esztramos-hegy belsejében, a föld felszíne alatt kialakított, a környezeti hatásoktól védett bázistárolók különösen alkalmasak.

A projekt a nagyközönség számára is közvetlenül megismerhetővé válik: a tápiószelei intézmény egy kiállítás keretében hozza közelebb a botanikusokhoz, tanárokhoz és diákokhoz a magbankot, az ÖBKI pedig a vácrátóti botanikus kertjében teszi látogathatóvá a gyűjteményt, mint ahogy az Aggteleki Nemzeti Parkban is kialakítanak egy állandó kiállítást a projekt munkatársai.
-et-

 

 

Forrás: MTA

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu