Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Rosszabb szén-dioxid elnyelő lett az óceán
2009.12.01. kedd
óceán

Kiderült, hogy az óceán lassabban nyeli el a szén-dioxidot, mint eddig. A jelenség felgyorsíthatja a klímaváltozást.

A Yale egyetem geofizikusai adatokat gyűjtöttek a légkör állapotáról Hawaii, Alaszka és az Antarktisz mérőállomásain. Összehasonlították a globális hőmérsékletváltozásokat a szén-dioxid mennyiségének változásaival. Egy hasonló kutatás 20 évvel ezelőtt arra jutott, hogy a hőmérsékleti tendenciát 5 hónap késéssel követi a légkör szén-dioxid-tartalmának változása. Azóta senki sem végezte el újra a vizsgálatokat. Most azonban az új eredményekből rájöttek, hogy ez az eltolódás legalább 15 hónapra növekedett.

A kutatók számítottak rá, hogy lesz változás az eltolódásban, ám ez a nagy érték meglepetésként érte őket. A nagy eltolódás miatt a légköri szén-dioxid valószínűleg már nem tud alkalmazkodni a hőmérsékleti ciklushoz. Arra a következtetésre jutottak, hogy valamilyen módon megváltozhatott az óceán elnyelő képessége. Ennek két oka lehet: egyik az óceáni cirkulációban beállt változás, másik a vízfelszín hőmérsékletének általános emelkedése.

A kutatás vezetője a szódához hasonlította a folyamatot. A hétköznapokban is tapasztalhatjuk, hogy a meleg szóda kevésbé szénsavas, mint a hideg. Ugyanez történik, amikor az óceán felmelegszik. A múltban a szén-dioxid mennyisége az 1-10 éves időskálán a hőmérsékletváltozásokhoz igazodott. Most azonban úgy tűnik, a helyzet megváltozott, és a hőmérséklet a légkör szén-dioxid-tartalmának változásait követi.

A kutatás során szoros kapcsolatot találtak a trópusi vízfelszín hőmérsékletek és a szén-dioxid változásaiban. Emellett például a nagy erdősségek közelében (Észak-Amerika és Eurázsia óriási erdői), ahol a növényzet elnyelő képessége dominál, kevés vagy egyáltalán semmilyen kapcsolatot nem fedeztek fel a trendekben az említett időskálán. A légköri szén-dioxid-tartalom éves ciklusa a növényzet életciklusához igazodik.

A kutatási eredmények rávilágítottak arra, hogy még nagyobb szén-dioxid-tartalommal kell számolnunk a jövőben. A klímaváltozás felgyorsulhat.

 

Forrás: www.idojaras.hu

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu