Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Zöldségtermesztés a XXI. században
2009.03.17. kedd
robot

Képzeljünk el néhány egyetemistát egy műgyeppel borított emelvény körül. A terepasztalon gondosan elrendezve cserepekbe ültetett paradicsompalánták. És bár a néhány növény és az őket megvilágító hatalmas lámpák összhatása elsőre furcsának tűnhet, valójában egy különleges kertről van szó, ahol az emberek kertészkedés helyett programoznak és felügyelnek. A növényeket robotok gondozzák.

A kutatás helyszíne az Egyesült Államok, a Massachusets Institute of Technology (MIT). Az eljáráson dolgozó kutatók távlati terve, hogy a kifejlesztett rendszer segítségével egy teljesen önálló működésre képes melegházat hoznak létre. A rendszer lényege, hogy a robotok, a cserepek és a növények közti számítógépes összeköttetés biztosítja a kölcsönös érzékelést és kommunikációt. A robotok karral és öntözőszivattyúval vannak felszerelve, a növények pedig helyi talajérzékelővel és hálózattal rendelkeznek. Ez teszi lehetővé a kommunikációt: a növények vizet vagy tápanyagot kérhetnek, „figyelemmel követik” saját életkörülményeiket, beleértve például a terméshozást is, a robotok pedig kiszolgálják igényeiket, képesek bemérni és leszedni egy bizonyos paradicsomot, sőt a növények megporzását is elvégzik.

 

A „precíziós mezőgazdaságnak” is nevezett eljárás kettős előnnyel is rendelkezik a hagyományos mezőgazdasági termelési és betakarítási módszerekkel szemben. Először is, mivel minden növény külön-külön ellenőrzi saját aktuális fizikai állapotát és „jelentést ad” arról, a víz, a tápanyagok és a gondoskodás célzottan, szükség szerint osztható el. Ezzel jelentős mértékben csökkenthető a termesztési folyamat során felhasznált anyagok mennyisége, ez pedig pozitív hatással van a szénlábnyomra, vagyis csökkenti a mai mezőgazdaság környezetre gyakorolt káros hatásának mértékét. A robotizált szürettel emellett kiküszöbölhető az egyes termények, pl. gyümölcsök, zöldségek betakarításával járó derékfájdító munka. (A szántóföldi növények, mint a különböző gabonafélék és a széna betakarítása már egy idő óta gépesített módszerrel történik – legalábbis részben.)

A kutatásnak otthont adó laborban más hasonló jellegű, a biológiát és a robottechnológiát ötvöző kísérletek is folynak, pl. arról, hogyan segítheti a szarvasmarhák legeltetését egy virtuális kerítés.

A bemutatott eljárás különlegessége, hogy egyetemisták dolgozták ki egyetemi projekt keretében. A diákok kis létszámú, specializált csoportokban dolgoztak, ez lehetővé tette, hogy egy adott csoport egy részfeladatra összpontosítson, ugyanakkor a csoportok közti információcsere rendkívül hatékonynak bizonyult.

A folyamat kidolgozói optimisták az eljárás jövőjét illetően: a technológia sokoldalúan alkalmazható. A projekt sikere egy olyan jövő irányába mutat, amelyben környezetünk védelme érdekében megvalósulhat az emberek, a természet és a robotok együttműködése.

 

[Forrás: www.csail.mit.edu]

Rendezvénynaptár
<2019. december>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu