Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A sokszínű élet fenntarthatósága
2010.01.26. kedd
biodiverzitás

2010 a biodiverzitás nemzetközi éve, ami arra utal, hogy a növény- és állatfajok változatossága kivételes jelentőségű Földünkön; arra figyelmeztet, hogy sérülékenysége felgyorsult, a változtatás és a cselekvés pedig mindannyiunk érdeke.

 

Az MTA elnöke beszédet mondott a Biodiverzitás Nemzetközi Évét megnyitó párizsi tudományos konferencián.

A technológiai fejlődés a környezet megváltoztatásának hatalmát adta az emberiség kezébe, de a hatalmunk növekedésével megnőtt a felelősségünk a minket körülvevő világért – mondta Pálinkás József az MTA elnöke, az UNESCO Biodiverzitás és tudománypolitika című konferenciáján január 25-én Párizsban. A konferenciát Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója nyitotta meg. Az Akadémia elnöke kiemelte: a 21. század embere már nem cselekedhet úgy, mint a korábbi korok emberei: Pálinkás József az emberiség közös a felelősségének minősítette, hogy a tudás által nyert hatalmat ne csak a természet átalakítására használja, hanem segítse a természetet abban, hogy fenntarthassa bolygónkon kifejlődött élet sokszínűségét. Az MTA elnöke úgy vélte, a földi bioszféra összetettségének megértése meghaladja az emberiség együttes tudását, ezért az életet veszélyeztető kihívások hatékony kezelése csak a tudományos közösség és a döntéshozók közös erőfeszítésével lehetséges. Pálinkás József hozzátette: a világunkat fenyegető jelenlegi problémák – egyebek között a klímaváltozás, az erőforrások kiapadása, a népesedési gondok, a szegénység, a gazdasági válságok és a biodiverzitás csökkenése – összekapcsolódó, egymást erősítő jelenségek és egymástól nem függetlenek. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy a földi élet sokszínűségét veszélyeztető folyamatok mögött az ember rövidlátó, önző, fogyasztói magatartása áll: – A természetet kizsákmányoló motivációink mögött az a társadalmi értékrend áll, amely előtérbe helyezi az anyagi javakat az egészség, az emberi kapcsolatok és a természet rovására. A változtatáshoz mélyreható szemléletváltás szükséges – összegezte az MTA elnöke, aki beszédében kitért a magyar parlament által létrehozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) munkájának bemutatására is.

2010. január 25. és 29. között rendezi meg párizsi központjában az UNESCO a Biodiverzitás és Tudománypolitika című konferenciát. Az ENSZ 2010-et a Biodiverzitás Nemzetközi Évévé nyilvánította. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a kezdeményezéssel igyekszik ráirányítani a világ közvéleményének figyelmét arra, hogy a biodiverzitás, vagyis a földi élet sokszínűségének védelme elengedhetetlen a táplálék ellátás biztosításához, a földi élő rendszerek megőrzéséhez, így végső soron a magának a földi életnek a fenntartásához.
A rendezvény nyitónapján részt vett és beszédet mondott Pálinkás József, az MTA elnöke is, valamint a délelőtt folyamán személyesen találkozott Irina Bokova asszonnyal, az UNESCO főigazgatójával is, akivel a Tudomány Világfórumának (WSF) jövőjéről folytatott megbeszélést. A főigazgató asszony nagyra értékelte a Budapesten megrendezett 2009-es Tudomány Világfórumát és a WSF folytatása mellett érvelve személyes támogatásáról biztosította Pálinkás Józsefet. Hasonlóan foglalt állást Catherine Bréchignac, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke is, akivel az MTA elnöke külön megbeszélését folytatott a francia fővárosban. Az öt napos párizsi konferencián a résztvevők előadásokat hallgatnak és tematikus ülések keretében dolgoznak. A rendezvények témái között a biodiverzitás és fejlődés, a hosszú távú ökológia és természetvédelem, a tudománypolitika, a biodiverzitás és a politikai akarat kapcsolata is szerepel.

Forrás: www.mta.hu

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu