Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Citromerőmű
A legnagyobb citromerőmű a „Kis Zsenik Klubja roadshow”első állomásán
Forrás: Da Vinci Learning csatorna  
2013.03.28. csütörtök
Citrusok

2013. március 22-én egyedülálló rekordot állított fel a Da Vinci Learning csatorna az érdeklődő közreműködők segítségével. Működő, áramot termelő erőművet építettek citromból.

A kísérlethez 1500 citromot használtak. A citromerőmű roadshowra indul, melynek célja a természettudományok szórakoztató módon való népszerűsítse.

A Da Vinci Learning csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. A rekordkísérlet és Kis Zsenik Klubja ötlete is ebben a szellemiségben született.

A citromerőmű mért adatai(Forrás: Da Vinci Learning)A Kis Zsenik Klubja roadshow első állomásán egy rekordkísérlet keretében a Természettudományi Múzeumban áramot fejlesztettek 1500 darab citromból. A citrom és a fémek kémiai reakcióját számos eszközön kipróbálták már, de ekkora „erőművet” ennyi citromból (350 kg) nem építettek eddig. Az erőmű 7,8 V (volt) feszültséget és 18,7 mA (milliamper)áramerősséget termelt. 450 diák vett részt a kísérletben, akik elkészítették és hazavihették egyedi, citrommal működő órájukat is. A Da Vinci Learning csatorna célja, hogy a nézőket játékosan ösztönözze arra, hogy részt vegyenek a felfedezés örömében és az izgalmas válaszok megtalálásában. Az erőmű egyrészt a teljesítmény és a méret összefüggéseire világít rá, de a környezetvédelem és energiatakarékosság kérdéseit is felveti. A citrommal működtetett legnagyobb erőművet több helyszínen is felépítik a Kis Zsenik Klubja roadshow keretében.

Épül az erőmű(Forrás: Da Vinci Learning)

 

 

 

 

Az eseménysorozat szervezői bíznak abban, hogy a program további állomásain szintén sok érdeklődőt üdvözölhetnek, és a jelenleg fennálló Guinness rekordot  - 1W teljesítmény gyümölcsből készült erőművel – is sikerül megdönteniük.

 

Az erőmű dokumentumai(Forrás: Da Vinci Learning)

Hogy hogyan kerülnek mozgásba az elektronok, milyen kémiai reakció zajlik le a szerkezetben, szakértők segítségével a tavasztól őszig tartó roadshow további állomásain mindenki megtudhatja, és részese lehet a rekordkísérletnek, sőt az egyes állomásokon további érdekes bemutatókkal és programokkal is készülnek a szervezők. A roadshow állomásai: Budapest, Győr, Szeged, Szekszárd, Jászberény.

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu