Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Elindult az etetési időszak - segítsük a madarakat...
...és szerezzünk ezzel magunknak is örömet!
2009.11.02. hétfő
kék cinege

Az első fagyok beköszöntével elindult az új etetési szezon, az év egyik legnagyszerűbb madárünnepe, amikor tollas barátaink az ablakunk előtt vendégeskedve gyönyörködtetnek bennünket!

A madáretetés Magyarországon évszázadok óta a legszélesebb körben alkalmazott, össztársadalmi szinten a mindennapok részét képező madárvédelmi, környezeti nevelési tevékenység. Éppen az általánosnak tekinthető hazai óvodai madáretetési gyakorlatnak, Herman Ottóék természetvédelmi nemzetnevelő munkájának máig érezhető hatásának is köszönhető, hogy ma a magyar társadalom egésze rendelkezik madárvédelmi, madárvonulási ismeretekkel. Tudunk a telelni itthon maradó vagy hozzánk vonuló madarak nehézségeiről, és empátiát érzünk irántuk. Ráadásul - és ez a valóban sikeres szemléletformálás ismérve - az emberek tenni is akarnak, és tesznek is a madarakért!

Mire ügyeljünk az etetés kapcsán?

 • Az etetést az első tartós fagyok, a hó vagy ónos eső megérkezése esetén kell elkezdeni, és a tavaszi hóolvadásig, a tartós fagyok megszűntéig kell folytatni.
 • Etetni csak megfelelő minőségű (nem sózott, nem pirított, nem penészes), elsősorban olajos maggal, és nem sózott állati zsiradékkal (szalonna, faggyú) szabad.
 • Csávázott, kémiai és adalékanyagokkal kezelt eleséget nem szabad adni a madaraknak.
 • A fekete héjú napraforgó olcsóbb és magasabb olajtartalmú, mint a csíkos fajták, ezért a vadon élő madarak téli etetésére is alkalmasabb.
 • Egymással párhuzamosan lehetőleg minél változatosabb eleségeket alkalmazzunk: a napraforgó mellett apróbb magokból álló magkeveréket, cinkegolyót, főtt zöldségeket és nyers almát.
 • Az etetőket a méretüktől függően rendszeresen ellenőrizni, takarítani, és szükség esetén utántölteni kell.
 • Az etetőket olyan magasra kell kihelyezni, hogy a madarak védve legyenek a macskáktól, talajközeli etetők esetében pedig elég nyílt tér álljon a madarak rendelkezésére a ragadozók időbeni észrevételéhez.

Tovább az MME téli madáretetéssel és az etetőtípusokkal foglakozó oldalaira >>

Ha szerencsénk van, az etetőnkre nem csak madarak, de emlősök: egerek és mókusok is ellátogatnak.

Ne feledkezzünk meg a téli madáritatásról sem!
Az itató az egyik legkönnyebben alkalmazható madárbarát kertészeti módszer. A legjobb a kerek vagy szögletes, 40-50 cm átmérőjű (lehet ennél nagyobb is), 5-10 cm mély műanyag virágalátét. Mire ügyeljünk az itatók és madárfürdők kapcsán?

 • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
 • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
 • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
 • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni az itatót.
 • Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.
 • Lehetőleg akkora itatót használjunk (25-30 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy feketerigó nagyságú madár is képes megfürödni.

Tovább az MME madáritatással foglalkozó oldalaira >>

Az ősz és a tél az odútelepítések fő időszaka is
Az új odúk telepítésének legjobb időszaka az ősz és a tél. Ennek fő oka, hogy az odúkat a madarak nem csak a költési, de a telelési időszakban is használják éjszakázásra.

Odúk és költőládák >>

 

[Forrás és teljes cikk: MME]

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu