Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
2011 az emberszabásúak éve az európai állatkertekben
2011.01.11. kedd
gorilla
Az emberszabásúak védelme érdekében indított kampányt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége - a kampányban a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. A kampány keretében az emberszabásúak fennmaradását fenyegető veszélyekre kívánják felhívni a figyelmet, mi több, a fő látogatási szezonban adományokat is gyűjtenek majd a szabad természetben zajló védelmi programok közvetlen támogatására.

Az idei év az emberszabásúak éve lesz az európai állatkertekben! Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) ugyanis ebben a szezonban az emberszabású majmok, vagyis a csimpánzok, gorillák, orangutánok és gibbonok védelme érdekében hirdetett kampányt, amelyhez a szakmai szervezet tagságából eddig 116 állatkert csatlakozott, 23 különböző európai országból.

A szeptemberig tartó emberszabású kampány fő célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az emberszabású majmok fennmaradását fenyegető veszélyekre, illetve, hogy támogatást biztosítson azoknak a természetvédelmi programoknak, amelyek célja éppen az ember legközelebbi rokonainak számító fajok megőrzése, védelme. Ennek érdekében a kampányban részt vevő állatkertek nemcsak szemléletformálással foglalkoznak, hanem támogatásokat is gyűjtenek az emberszabásúak természetes élőhelyein – például a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, illetve Borneó malajziai részén – zajló terepi természetvédelmi tevékenység támogatására. A részt vevő állatkertek összesen egymillió eurót szándékoznak ilyen célokra összegyűjteni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert különösen tevékeny részt tud vállalni az emberszabásúakról szóló kampány munkájában, hiszen a tavalyi évben – Magyarországon eddig egyedülálló módon – három emberszabású majom is született a városligeti intézményben. Ezek az egészen fiatal, cseperedő kismajmok, melyek közül Bongo, gorilla épp a napokban volt egyéves – nemcsak aranyosak, hanem népszerűségük folytán segítenek az embereket érzelmileg közelebb hozni az emberszabású majmokhoz, fogékonyabbá téve a nyilvánosságot azokra a természetvédelmi problémákra, amelyek ezeket a fajokat kritikus mértékben veszélyeztetik.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) a világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezete. Tagságába a régió legjelentősebb állatkertjei tartoznak, amelyeknek a teljes jogú tagsághoz meg kell felelniük a szövetség rendkívül szigorú szakmai előírásainak. A tagságot jelenleg 36 ország 322 állatkert alkotja. Az EAZA tíz éve szervez természetvédelmi kampányokat, minden szezonban más életközösséget vagy állatcsoportot helyezve a fókuszba. A bozóthús kampány keretében 1,9 millió aláírást gyűjtöttek össze az Európai Parlamentnek benyújtott petícióhoz, amely így Európa történetének legnagyobb civil kezdeményezése volt. A tigriskampány egy éve alatt pedig 750 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 207 millió forintnak megfelelő összeget) sikerült összegyűjteni a szabad természetben zajló tigrisvédelmi programok közvetlen támogatására.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu