Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Már nem megállítható a globális felmelegedés
2014.03.04. kedd
warming

Brit és amerikai kutatók egy közös tanulmányban szögezik le, hogy gyakorlatilag felesleges megalkotni a környezetvédő csoportok és a diplomaták egy része által sürgetett új szén-dioxid kibocsátási kvótákat, ugyanis az emisszió teljes, azonnali leállítása sem tudná mérsékelni a beindult folyamatokat. 


A National Academy of Sciences, illetve a Royal Society szakemberei egyetértenek abban, hogy a fejlett országok által ígért jövőbeni csökkentések semmilyen hatással nem lesznek a globális felmelegedésre, ezen kvótákat tehát teljesen felesleges megalkotni. Dacára annak, hogy az Egyesült Államok saját kibocsátásának 80 százalékától szabadulna meg 2050-re, az Európai Unió pedig saját területén 2040-re mintegy 40 százalékos csökkentést erőszakolna ki a szén-dioxid kibocsátása terén, ez már túl későn jön ahhoz, hogy bármilyen hatással legyen a globális trendre - az évszázad végére így átlagosan 2,6 és 4,8 Celsius-fok között emelkedik majd a hőmérséklet.

A kutatók kiemelik, hogy a felmelegedés valóban az emberi tevékenység eredménye, ebben az ennek következtében megugró CO2-kibocsátás játssza a főszerepet, a folyamatot azonban abban az esetben sem tudnánk visszafordítani, amennyiben azonnal, teljes körűen megszüntetnénk a káros gázok kibocsátását. Az iparosodás korszaka előtti szintre ettől még nem állna vissza a felszíni hőmérséklet, az óceánok szintje még évszázadokig ugyanúgy emelkedne, a teljes folyamat pedig nagyjából ezer év múlva térne vissza a kiindulása állapotba - ez emberi léptékkel az örökkévalóságot jelenti.

A fenti állításnak ellentmondani látszik, hogy a Nagy-tavakról készült friss NASA-felvétel szerint a víztükör mintegy 80 százalékát borította jég, néhány nappal korábban pedig még 88 százalékos volt az arány, ami 1994 óta nem fordult elő. Mi több, hasonló számok 1973 óta csak öt évben fordultak elő, ez azonban mindössze a hideg tél számlájára írható, ami nem túl valószínű, hogy egyhamar megismétlődik. 

Forrás: SG
Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu