Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Híd a megújuló energiákhoz
2011.02.15. kedd
megujulo_energia

Ha a mindennapi életünkhöz szükséges összes energiát megújuló forrásokból szeretnénk kinyerni, akkor a műszaki megoldásokon és innovációkon felül nagy fokú kreativitásra is szükségünk lesz a számtalan napelem és szélturbina elhelyezéséhez.

Egy olasz tervezőcsapat új konstrukciója, a "Nap-Szél" híd kiváló példa erre a találékonyságra, a hatalmas völgyhíd szerkezet ugyanis nem kevesebb, mint 115.000 háztartást tudna ellátni kizárólag megújuló energiaforrásokból.


A Gizmagban és a Dicovery-n is közzétett elképzelés Francesco Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino közös agyszüleménye. Koncepciójuk az Olaszországban kiírt „Solar Park Works - Solar Highway” újrahasznosítási pályázat egyik pályaműve, melyben a nevezőknek egy Bagnera és Scialla városok között átnyúló autópálya-viaduktot kellett modernizálniuk. A magasban átívelő híd több száz méterrel a föld fölött magasodik, ami nem éppen az a közeg, ahol a hatalmas szélturbinákat el szokták helyezni, pedig a pontosan a nagy magasságokban átívelő hidak azok, amik leginkább ki vannak téve az elemeknek. A magasság és az itt uralkodó szelek együttese ideális a szélenergia termeléséhez.

A tervezők 26 szélturbinát integrálnának a híd tartószerkezetébe, ez azonban csak az egyik fele a megújuló energiaforrásokat kiaknázó megoldásoknak. Valószínűleg többeknek szöget ütött a fejébe, hogy hol találjuk meg a koncepció elnevezésében szereplő napenergiát? A tervezők, az útburkolatot sem hagyják érintetlenül, a hagyományos szürke aszfaltot napelemek sűrű hálózata váltja fel, amiket egy erős, ugyanakkor átlátszó borítás véd majd meg a forgalom által támasztott viszontagságokkal szemben.

A két rendszer együtt évente 36 millió kWh energiát termel, és egyáltalán nem zavarja a forgalmat, illetve a forgalom sem zavarja az energiatermelést. Az olasz tervezet második díjat nyert a pályázaton.

Forrás: SG.hu

Rendezvénynaptár
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu