Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Klímaváltozás: végzet vagy kihívás?
2010.11.11. csütörtök
klimavaltozas

A globális felmelegedés hatásairól és a lehetséges megoldásokról cseréltek eszmét finn és magyar kutatók a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó Finn-magyar napok programsorozat keretében. Első alkalommal fordul elő, hogy az MTÜ-nek hivatalosan egy ország a vendége.

Nem volt kétséges, hogy az első meghívott Finnország lesz - mondta Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese.

- Gyorsan változó világunkra a tudás és a kreatív munkaerő iránti megnövekedett igény a jellemző. Egy ilyen korszakban szükségszerű, hogy maga a tudomány is változik: a kutatási eredmények egyre inkább nemzetközi és interdiszciplináris együttműködésekben születnek - mondta köszöntőjében Kroó Norbert, az MTA alelnöke, aki szerint a következő fél évszázad legégetőbb problémái a vízellátás, az energiagazdálkodás, a környezetvédelem, a szegénység és a biztonság lesznek. - Ahhoz, hogy az emberiség megnyugtató választ adhasson ezekre a problémákra, új technológiákra lesz szükség, amelyek viszont a tudományos kutatásból és innovációból születnek - hangsúlyozta az alelnök.

- Finnországban a nyáron soha nem tapasztalt, 30 fok feletti, sőt néhol a 37 fokot is meghaladó hőség tombolt, ugyanakkor az ország délebbi részein a fehér karácsonyokat veszélyezteti a hőmérséklet - kezdte előadását Esko Kuusisto, a Finn Környezettudományi Intézet tudományos munkatársa. A tudós kutatási eredményeik kapcsán részletesen beszélt a légköri felmelegedés finnországi, illetve egész Európát érintő várható hatásairól. A finn mezőgazdasági termelés valószínűleg csekély mértékben növekedni fog az elkövetkezendőkben, hiszen Finnország alapvetően hűvös éghajlata nem volt ideális a mezőgazdálkodáshoz - hangsúlyozta a kutató, ugyanakkor hozzátette: a szokásosnál melegebb nyarak kedveznek az olyan veszélyes, komoly fertőzéseket terjesztő élősködők elszaporodásának, mint a kullancs. A Finn Környezettudományi Intézet munkatársa szerint az ország déli részein jelentős mértékben csökkenhet a hótakaró, ami az élővilágra negatív hatással lehet. - Van olyan fóka faj, amelynek a nősténye fészkét a hóba vájt odúkban alakítja ki. Ha a hótakaró lecsökken, ezek az állatok komoly veszélybe kerülhetnek, aminek a jelei már most is nyilvánvalóak - mondta Esko Kuusisto. Európa északi részein az extrém mértékű esőzések egyre gyakoribbá válhatnak, míg a déli országokban jelentős csapadékhiánnyal kell majd számolni. Szintén megnövekedhet a forróság miatt bekövetkező halálesetek száma - jósolja a kutató. A finn tudós meggyőződése szerint a megújuló energiaforrások, mint a szél- és vízenergia szélesebb körű használatával, illetve a jelenlegi energiaforrások hatékonyságának növelésével és takarékossággal lehet a kedvezőtlen folyamatok negatív következményeit csökkenteni.

A légkör a földi rendszerek legdinamikusabban változó alrendszere, így bármelyik nagy rendszert érő hatásra nagyon gyors választ ad - hangsúlyozta Bozó László akadémikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. A Meteorológiai Világszervezet, a WMO, a klíma állapotáról szóló 2009-es jelentéséből idézve elmondta: ma már az adatokból nyilvánvalóan kiolvasható a légkör hőmérsékletének folyamatos emelkedése az elmúlt néhány évtized során. A 150 éve indított méréssorozatokból kitűnik, hogy Magyarországon a legforróbb évek az elmúlt két évtizedben voltak. - Mind a négy évszakban, és az ország valamennyi területén az átlaghőmérséklet növekedését rögzítettük - hangsúlyozta Bozó László. A kutató finn kollégájához nagyon hasonló eredményekről és következtetésekről számolt be előadásában. Mint elmondta: a növekvő átlaghőmérséklet a kontinens északi részein a jelenleginél több, a déli részein kevesebb csapadékot eredményez. Magyarország ennek a két területnek nagyjából a határán fekszik, így a szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, hogy a felmelegedés összességében inkább nagyobb mennyiségű csapadékot vagy több szárazabb időszakot hoz majd magával. - Azt már kijelenthetjük, hogy az esőzések intenzitása, és az ezek következtében kialakuló áradások gyakorisága valószínűleg növekedni fog, és a közeljövőben az aszályos és az esős-áradásos időszakok váltakozása egyre gyakoribbá válhat. Előadása végén Bozó László rámutatott arra, hogy az olyan biológiai erőforrásokban gazdag országok, mint például Finnország, a globális felmelegedés nemkívánatos hatásainak csökkentésére irányuló erőfeszítéseikkel egész Európának követendő példát mutathatnak.     

Az OECD országok közül Svédország után Finnország költ költségvetéséből a legtöbbet kutatás-fejlesztésre, a Finn Tudományos Akadémia az idén 384 millió eurót fordíthatott kutatási projektek támogatására. Arja Kallio, az Akadémia Kutatási Programok Osztályának igazgatója elmondta: a Finn Tudományos Akadémia az oktatási minisztérium alatt működő tudománytámogató intézet, de saját kutatóintézeteket nem tart fenn. Főbb céljai között szerepel a nemzetközi tudományos együttműködések támogatása és előmozdítása. A tudomány politikával kapcsolatos döntéshozatalban a Finn Akadémia szakértői szervként működik. - A jelenleg is futó, támogatott kutatási projektek nagy része az idegtudományok, táplálkozás- és élelmiszertudományok, egészségtudományok, a fenntartható termelés és a klímaváltozás területeiről kerülnek ki - mondta az igazgató. Az utóbbiak közül a 2011-ben induló FICCA program (Finnish Research Programme on Climate Change) a környezet és a társadalom közötti kapcsolatokat vizsgálja majd.

-szzs-

Forrás: MTA

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu