Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Indul a Mobilitási Hét!
„Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!”
2010.09.16. csütörtök
mobilitási hét logó

Az Európai Mobilitási Hét 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre az európai városokban. Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban, s azóta folyamatosan, egyre több európai város csatlakozik a nagy tömegeket megmozgató eseményhez.

Célja, hogy felhívja a városlakók figyelmét a motorizáció káros hatásaira, illetve hogy alternatív, fenntartható megoldásokat mutasson a helyváltoztatásra, ösztönözzön a lokális megoldásokra, népszerűsítse a közösségi közlekedést. A Mobilitási Hét lehetőséget nyújt arra, hogy a túlzott autóhasználat helyett a környezetbarát alternatívákra, a közlekedési szokások megváltoztatására és a fenntartható közlekedési stratégiák kidolgozására ösztönözze a döntéshozókat is. Az akció alkalmat ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak arról, valójában mire is szolgálnak a városi utcák és megvitathatják a városok előtt álló kihívások konkrét megoldási módjait.

A városi közlekedés egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt az Európai Mobilitási Hét 2010 központi mottója a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” jelmondat lett.

A gépjárművek, különösen a személyautók túlzott városi használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a levegőszennyezés következtében kialakuló légzőszervi betegségek, a mozgásszegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre többeket érintő szív- és érrendszeri problémák.

Szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon az autóforgalom elől elzárnak egy vagy több utcát, amelyet az egész nap folyamán csak a gyalogosok vagy a kerékpárral, tömegközlekedési eszközökkel közlekedők használhatnak.

Magyarországon idén közel 90 település csatlakozott a felhíváshoz és készül színes, változatos helyi programokkal, ami nagyon szép eredménynek számít (2002-ben 40 város vett részt a rendezvénysorozatban)!

Budapest 2008-ban nyerte el az Európai Mobilitási Hét Díját, színvonalas és sokszínű programkínálatával!

 

Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. mint a hazai környezetvédelmi szemléletformáló oktatóprogramok egyik úttörője és szervezője (www.hulladekboltermek.hu, www.tukorbenavilag.hu) is kiemelten fontosnak tartja a Mobilitási Hét célját, s ezért ismét számos rendezvényével színesíti annak programját: 

Autóink 80-szor érnék körbe a Földet

Ennek keretében szeptember 21-ig Szentesen látható a "Tükörben a Világ" c. vándorkiállítás, mely a fenntartható fejlődésről és az emberi természetről szól. A kiállítás több helyen foglalkozik a mobilitás kérdésével, többek között láthatunk egy földgömböt, amelyen szemléletesen látható, hogy annyi gépkocsi van a világon, hogy azok 80-szor érnék körbe Földünket…

Itt, Szentesen szeptember 18-án kerül megrendezésre a Térfesztivál, melynek keretében megnyílik az ÖKO-Pack Játszóház és a Cellux csoport „Műhely a szemétdombon” c. foglalkozással várja az érdeklődőket. Szombaton 17.00 órától pedig rendhagyó tárlatvezetések indulnak a kiállításon.

Budapesten 2010. szeptember 18-án, az Andrássy úton kerül megrendezésre a szokásos Autómentes Nap, ahol a szervezők ÖKO-riadót fújnak (www.okoriado.hu)! Itt a Szuperkukás Játszóház és a program  résztvevőit  17.00 órától az Alma zenekar koncertje szórakoztatja.

És a program tovább folytatódik!

Szeptember  20-24 között Dunaújvárosban, a Főiskola aulájában zajlik a "Hulladékkör" program (www.hulladekkor.hu). Ez a program a szelektív hulladékgyűjtésről és a hulladék keletkezésének megelőzéséről szól, melynek keretében látható lesz a Hulladékból Termék kis-kiállítás és kipróbálhatjuk az ÖKO-Pack Játszóház legújabb szelektíves játékait is.

Szeptember 22-én, a székesfehérvári Városház téren ismét ÖKO-riadó! Az ÖKO-Pack Játszóház  délelőtt 9 órától nyílik, majd pedig 11.00 órakor Alma Zenekar koncert következik!

Az Európai Mobilitási Hét helyi programjaira a szervezők hívják és várják az érdeklődőket, a játszani vágyókat!

Rendezvénynaptár
<2019. május>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu