Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Az új oktatáspolitika támogatja a fenntartható fejlődés pedagógiáját
2010.10.11. hétfő
Föld megmentése

A környezettudatos oktatáspolitikáról és az együttműködés lehetőségéiről konzultált Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár és Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár október 7-én fogadta Fülöp Sándort, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát és dr. Zlinszky Jánost, a biztos irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetőjét.

Fülöp Sándor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a klíma-kérdéssel egy 6 éves program keretében foglalkoznak, akárcsak a genetikailag módosított növények-élelmiszerek problémájával. Az ombudsman ezután adta át tervezetét Gloviczki Zoltánnak a környezettudatosság közoktatási adaptálására tett javaslatokkal, amilyen például az erdei iskolák újbóli hangsúlyozása vagy a nyitott iskola program elindítása. Problémaként vetette fel az ombudsman a világörökségi törvény hiányát, amely miatt hazánkban nem érvényesülnek az 1985-ben aláírt nemzetközi szerződés alapelvei.

Fülöp Sándor azzal a kéréssel fordult Réthelyi Miklóshoz, hogy tegye lehetővé az alacsonyabb szintű (államtitkársági) kapcsolattartást, illetve ajánlotta az iroda által működtetett programokhoz való csatlakozás lehetőségét. Mindezekre reagálva Miniszter úr biztosította az ombudsmant személyes együttműködési készségéről, illetve ígérte, hogy az államtitkárságokat is kéri erre. Leszögezte, hogy a minisztériumnak is fontos a fenntartható fejlődés pedagógiája, amely az óvodától kezdve frissítené fel az oktatást a környezettudatos neveléssel. A meglévő koncepciók kidolgozásában korábban az oktatási tárca is részt vett volna, de még 2006-ban megakadt ez a folyamat. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár kijelentette, az új oktatási vezetés nyitott a folytatásra, nagy örömmel együttműködnek, annál is inkább, mivel saját anyagaik is készültek a témában, melyek megvalósításra készek.

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu