Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Újabb fajokkal bővült a Vadonleső program
2010.03.08. hétfő
vadonleső

Újabb fajokkal bővült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly ősszel elindult Vadonleső programja. A tavasz közeledtével – a természethez hasonlóan – a program is felfrissült: újabb három növény- és két állatfaj előfordulási helyének rögzítését, valamint még színesebb, még játékosabb felületet kínál az oldal.

Március elejétől már a hóvirág, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a mocsári teknős és az imádkozó sáska adatai is rögzíthetők a programban. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel és hazai természetfotósok által készített képanyaggal teszi még vonzóbbá a magyarországi természeti kincsek megismerését.

A 2009-ben elindult Vadonleső program számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését teszi lehetővé. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely az ismeret átadása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Tavaly szeptember óta több mint 2300 előfordulási adatot regisztráltak lelkes önkéntesek a programban az eddigi kilenc állatfaj elterjedésével kapcsolatban. Emellett számos ötlettel rukkoltak elő a megfigyelők; új fajokat ajánlottak, fényképeket, kisfilmeket küldtek és építő jellegű továbbfejlesztési irányokat javasoltak.

A javaslatok és ötletek figyelembevételével 2010. március elejétől további öt védett faj megfigyelésére és rögzítésére van lehetőség a www.vadonleso.hu oldalon. A három újonnan felkerült védett növényfaj (hóvirág, tavaszi hérics, leánykökörcsin) tavasszal virágzik. Az állatok közül - a tavaszi időjárástól függően március végén, április elején- a téli álomból ébredő mocsári teknőst könnyű felismerni, hiszen más őshonos teknősfaj nem él Magyarországon. Nem jelenthet problémát az imádkozó sáska azonosítása sem, hiszen ez a nagytestű ragadozó rovar jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartja tüskés fogólábait, mely minden más rovartól könnyen elkülöníthetővé teszi.

Ezek után is bárki rögzítheti a honlapon szereplő, már 14 védett fajra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s egyben gyarapíthatja Magyarország természetvédelmi adatbázisát. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel, illetve újabb természetfotókkal teszi még vonzóbbá a hazai természeti kincsek megismerését.

Az Európában úttörő jellegű Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program bekerült a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerbe (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. Az adatgyűjtésben bárki részt vehet, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A programban további bővítések is várhatók még ebben az évben, a zöldtárca újabb növény- és állatfajok bevezetését tervezi.

Forrás: www.kvvm.hu

Rendezvénynaptár
<2019. október>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu