Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Villany Leó
2009.10.20. kedd
stand-by

Az energiatakarékosság jegyében nyolc budapesti kollégiumban kapcsolják le a villanyokat a diákok holnap 21 órakor, aztán egy perc elteltével egy stand-by jelet, majd újabb sötétséget követően egy felkiáltójelet láthatnak az épületet szemlélők az ablakokban.

Első nagyszabású akciójára készülődik a Védegylet szárnyai alatt frissen alakult felsőoktatási zöld diákhálózat, a Tikopia.  Összesen 8 budapesti kollégium, a Bercsényi Miklós Kollégium, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bibó István Szakkollégium, az ELTE Nagytétényi Úti Kollégium, az ELTE Vezér úti Kollégium, a Földes Ferenc Kollégium, a Griff Hotel Junior, a Kármán Tódor Kollégium és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Hallgatói Tagozat Egyetemi Kollégium vesz részt a kezdeményezésben.

A Villany Leó,! célja, hogy a részt vevő kollégistákhoz eljusson az üzenet: nem csupán pénz kérdése, mennyi ideig zuhanyoznak, hogy nyitva tartják az ablakot, miközben megy a fűtés, vagy hogy milyen égők és mennyi ideig égnek az egyes helyiségekben. A diákokon kívül a kollégiumi vezetők figyelmét is fel szeretnék hívni a szervezők azokra a lehetőségekre, amelyekkel az adott kollégiumot környezettudatosabbá és hatékonyabbá tehetik. A tájékoztatás szerint az akcióval az egyéni felelősségvállalás, az önkéntesség és az összefogás jelentőségét is hangsúlyozni kívánják. 

A kollégisták egyúttal a 350.org világkampányához is csatlakoznak: szombaton több millió ember mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét mérsékelje. Búvárok a kihalásra ítélt korallzátonyoknál, akció a Taj Mahal-nál, hegymászók a Mt. Everest csúcsán, akció a Sydney Opera előtt, Klímafürdő a budapesti Széchenyi Fürdőben, és a Világ minden részén felbukkanó 350-es szám idén október 24-én. Ez a világ egyik legnagyobb összehangolt mozgalma, amely a világ vezetőinek figyelmét akarja felhívni arra, hogy fontos döntést készülnek hozni idén decemberben Koppenhágában a Föld jövőjéről. A 350-es számot számos magyar kollégiumban is megjelenítik majd a hivatalos akciónapot 3 nappal megelőzve, október 21-én.

A kezdeményezés az akcióra a 350.org civil szervezettől származik, amely életre hívta a világ legnagyobb mozgalmát. Honlapján 158 országból mintegy 3000 hasonló akciót regisztráltak erre a napra. Több millió ember ekkor mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét amennyire lehet, mérsékelje.

A 350-es szám több tudományos mérés szerint az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Mára ez az érték elérte a 390-es (part per million, ppm, azaz milliomod részecske) szintet.
További információ a www.tikopia.freeblog.hu weboldalon.

 

[Forrás: greenfo.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu