Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
„Zöld Óvoda-, Ökoiskola" program nyitókonferenciája
2013.01.28. hétfő
zold_kerekasztal

2013. január 25-én hivatalosan is útnak indult a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló „Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” elnevezésű kezdeményezés.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) alá tartozó Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (PKM) egyik kiállítórémben lezajlott sajtótájékoztatón Munkácsy Gyula, a Múzeum igazgatóhelyettese a PKM nevében köszöntötte a sajtó képviselőit és röviden bemutatta a Múzeumot, illetve egy kis ízelítőt is adott a kiállított iskolai taneszközökből, bútorokból, ruhákból. Ezután Varga Attila, az OFI tudományos főmunkatársa, a Program szakmai vezetője fejtette ki a program célját, vagyis, hogy minél több – további legalább 300-300 óvoda és iskola – „legyen zöld” 2016 júliusára, a program végére. Ebben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozik együtt, az intézmények pedig saját kezdeményezésre pályázhatnak évről évre, amennyiben magas szinten működtetik az adott óvodát vagy iskolát. Olyan rendszer kiépítése a cél – folytatta Varga – amely eléri a még ki nem épített intézményeket, és az eddigi tapasztalatokat felhasználva segíti az újakat. A program során az intézményvezetők kiképzésén van a hangsúly, akik aztán pedagógiai munkájuk során adják tovább azt a szemléletet, amit a képzések alatt elsajátítottak.

Egy másik fontos sarokköve a programnak az Európai Unió által előírt direktíva, a Natura 2000. Minden magyarországi régióban vannak olyan értékes természeti területek, élőhelyek többé-kevésbé összefüggő láncolata, amelyek az eredeti európai élővilágot őrzik. Hazánk területének közel 21%-a lett Natura 2000 terület, azonban fontos, hogy ezt beültessük a mindennapi pedagógiai gyakorlatba, már az óvodától kezdve tudatosítsuk a gyerekekben. A svájci állam más projekteket is meghirdetett, így többek között erdei óvodákat és iskolákat is finanszíroz, a projektek együttműködnek egymással. Jelenleg 500 felett van a zöld óvodák és ökoiskolák száma, azonban ezt a számot 7 év alatt érték el és területileg egyenlőtlen az eloszlásuk, főként nagyvárosi nagyiskolák csatlakoztak. A projekt sikeressége abban rejlik, hogy az intézményeknek a csatlakozás nem igényel plusz beruházásokat, csupán egy szemléletváltásra van szükség.

A konferencia elején Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, köszönetet mondott Varga Attilának, a program szakmai vezetőjének, illetve az OFI – és elődje, az OKI – dolgozóinak. Véleménye szerint ez nem egy egyszeri program lesz, hiszen a megszerzett tudással később is lehet szemléletet formálni a következő generációk nevelése révén.

Csáka Gabriella, a Svájci Hozzájárulás Hivatalának programmenedzsere elmondta, hogy Magyarország sikeresen pályázott, így a teljes rendelkezésére álló keretösszeget le tudta kötni, így 39 projekt indulhat meg az alpesi ország finanszírozásában. Az együttműködés elsősorban az újonnan, 2004 után az Unióhoz csatlakozott országokat segíti. Szerinte fő cél a közel 23 ezer gyermek és fiatal környezettudatos nevelése.

Ferenczi Beáta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nevében a Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának osztályvezetőjeként ismertette, több mint 130 millió svájci frankot fordítanak a projektekre, ahol a közérdek és a közhasznúság a legfontosabb tényezők. A legelső felhívások 2008 nyarán jelentek meg.

Gúti Zsuzsanna, a Vidékfejlesztési Minisztérium Jogi és Igazgatási Helyettes Államtitkárságának titkárságvezetője köszöntőjében felhívta a figyelmet a földek és ivóvizek védelmére, mely a Nemzeti Vidékstratégia kiemelt célja. Szerinte a program egy újabb mérföldkő és a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

A konferencia további előadásairól szóló összefoglaló az OFI honlapján olvasható, ahol az előadások anyagai is letölthetők. 

Rendezvénynaptár
<2019. december>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu